Tomica Šuljić

 |  Mladina 48  |  Kultura  |  Plošča

Imamo dobro glasbo: Val 010

2010, ZKP RTV Slovenija

+ + + +

V naravi kompilacij je, da je njihov celo(s)tni vtis še najbolj odvisen od ključa, po katerem založba izbere izvajalce. In ko pri Valu 202 - poleg prvega nacionalnega programa Radia Slovenija enem od dveh najbolj poslušanih radiev pri nas - oznanijo, da želijo dobro glasbo, se jim leta 2010 javi 151 različnih izvajalcev. Glede na odziv si lahko samo manejo roke in se odpravijo iskat kakovostne posnetke, ki jih lahko po izidu tudi dejansko predvajajo na svoji frekvenci. Morda je treba v tem iskati ključ za izbiro, torej v valovski poslušljivosti, katere skupni imenovalec je kulturno-glasbeni izraz radia, ki ga sodobna konkurenca še ni ogrozila. V tem smislu gre pri novem zborniku Vala 202 (ne)hote za dokazovanje protipola popularni televiziji, ki je pri iskanju talentov stavila na povsem druge kazalce, kot jih je zaznati pri temle ploščku. Manj cirkusa in drame, več glasbe in novih izvajalcev, ki obetajo po glasbeni oziroma zvočni zmogljivosti. Jasno, da ni univerzalnega okusa oziroma ušes, ki bi jim bilo vse tole enako všeč, nedvomno pa gre za nove izvajalce, ki so v marsičem zmožni presenetiti. Sicer je na plošči tudi nekaj znanih imen: predvsem uvodni tandem N'toko in Beatmyth v skladbi Hello, ki priredi manjšo, a vrhunsko elektronsko eksplozijo, v kateri N'toko (tokrat v angleščini) odide tudi v reminiscenco psihedelije. Še starejši znani imeni sta jugonostalgično zveneča skupina Zaklonišče prepeva in cinične Same babe, ki se predstavijo z znanim zvokom. Najbolj uspel del izbora sestavljajo glasbenice, med katerimi se prva širši javnosti s prvim 'pravim' singlom predstavi nekdanja reperka in sedaj vse bolj pevka Leila, ki zelo prijetno preseneti s komadom Ti si, natopljenim v revitaliziranem RnB-ju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.