|  Mladina 48  |  Kultura

revolver

Trendi leta 2010 - Dobitniki letošnjih nagrad za modno in vizualno ustvarjalnost trend so Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil (NTF, Oddelek za tekstilstvo), Miha Kajzelj, Dragan Živadinov, Dunja Zupančič, Miha Turšič in Mladinin sodelavec Tomaž Lavrič. Nagrado za življenjsko delo je prejel priznani akademski slikar in nekdanji dekan ALU Bogoslav Kalaš.

Laibach Revisited Tour
- Po nastopih na domačih tleh se skupina Laibach v okviru obeležitve svoje tridesetletnice decembra odpravlja na novo evropsko turnejo, ki jo bo vodila skozi Hrvaško, Slovaško, Češko, Poljsko in Madžarsko ter naprej v Nemčijo, Belgijo, Anglijo in na Škotsko. Na prvem izmed šestnajstih koncertov te turneje, ki bo 3. decembra v znameniti zadrski renesančni dvorani Arsenal, bodo predstavili svojo elektronsko interpretacijo Bachove Umetnosti fuge, na drugih nastopih pa bodo ponudili v poslušanje povsem na novo aranžirane verzije svojih legendarnih skladb z začetka 80. let, ki bodo v prvih mesecih prihodnjega leta objavljene tudi na ekskluzivnem novem albumu. Drugi del turneje Revisited se obeta marca 2011.

Zmagovalna filmska cenzura - S štirimi minutami in enajstimi sekundami cenzure se je Srbski film, temačni triler režiserja Srđana Spasojevića, uvrstil na prvo mesto najbolj rezanih filmov zadnjih 16 let. To je, po poročanju BBC, ugotovil britanski odbor za klasifikacijo filmov BBFC. Zanimivo so se konec avgusta ukrepu uprli na londonskem festivalu Film4 frightfest in filma niso predvajali. Po mnenju organizatorjev mora biti film predstavljen v celoti, če želimo spoznati režiserjevo sporočilo. V Sloveniji si je bilo film mogoče ogledati na Grossmanovem festivalu v Ljutomeru konec julija.

Piksli in umetnost
- Od 3. do 10. decembra v Novi Gorici napovedujejo 11. mednarodni festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint 2010, katerega tema je letos Trojna konjunkcija: Magija, miti in mutacije. Kuratorja programa sta Heiko Daxl in Ingeborg Fülep, ki sta izbrala več kot 53 projektov.

Mladi in strip
- Italijansko združenje Vivacomix in ljubljanski zavod Stripburger v okviru projekta Viva I Fumetti - Živel Strip razpisujeta nagradni tekmovalni natečaj za strip in animacijo, na katerega se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Slovenije in čezmejne dežele Furlanije - Julijske krajine. Glavna junaka del naj bosta Omara avtorice Fulvie Spizzo in/ali Živa Pesek avtorja Andreja Štularja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.