Max Modic

 |  Mladina 48  |  Družba

Zrelo za obvezno čtivo

Tomaža Lavriča stripovski skok v trendovsko preteklost in sumljivo sedanjost

/media/www/slike.old/mladina/tomo1foto_ane_buh.jpg

© Anže Buh

Decembra 1976 je pred kamerami britanske televizije nastopila sveža pridobitev založbe EMI, četverica z opojnimi substancami podprtih mulcev po imenu Sex Pistols, in tistega večera je bila na britanski televiziji prvič javno izgovorjena beseda »fuck«. Ko je novembra 1977 izšel njihov prvi in edini studijski album z naslovom Never Mind The Bollocks Here's The Sex Pistols, je bila vsa njihova prihodnost že za njimi. »Ste kdaj imeli občutek, da so vas prevarali?« je bilo vprašanje, s katerim je Johnny Rotten 14. januarja 1978 pred 5000-glavim občinstvom v San Franciscu zaključil zadnji živi nastop Sex Pistolsov. Johnny je spoznal, da vsaka revolucija, tudi glasbena, žre svoje otroke. Zavesa je padla štiri dni kasneje. Johnny Rotten jo je mahnil na Jamajko, Sid Vicious pa se je prisesal na iglo, ki mu jo je slabo leto kasneje iz žile potegnil mrliški oglednik in kot vzrok smrti potrdil predoziranje. Istega leta je menedžer Malcolm McLaren dokončal dokumentarec The Great Rock'n'Roll Swindle, ki je pojasnil, da bi bilo brez rokenrol prevar tipa Sex Pistols v šov biznisu prekleto dolgčas. Dodal je, da za revolucijo niso dovolj samo jajca, rabiš tudi dober piar. Pistolsi so panku dali imidž, glasbo pa so v glavnem prispevali drugi bendi. Tudi slovenski. Če je v Veliki Britaniji pank umiral, se je v Sloveniji šele dobro rojeval.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.