Jure Erznožnik

 |  Mladina 51  |  Svet

Ukrepajte, preden bo večina volivcev stara petdeset let!

Priseljenci, zdravstvo, omejitev javne porabe, enakost med spoloma: francoski javni televizijski kanal France 2 je sredi septembra prikazal reportažo o znamenitem »modelu« socialne države, ki bi jo morala predvajati vsaka javna televizija

Nemška kanclerka Angela Merkel je najprej sicer izrazila nestrinjanje s trditvami o popolnem polomu politike vključevanja priseljencev v nemško družbo, ki jih je nekdanji član izvršnega odbora nemške centralne banke Thilo Sarrazin zapisal v svoji, med Nemci vse bolj priljubljeni knjigi, a nato tudi sama priznala, da državi zaradi mlačnosti vseh dosedanjih politik ni uspelo vzpostaviti medkulturnega dialoga med Nemci in priseljenci. Italijanski ministrski predsednik Silvio Berlusconi in francoski predsednik Nicolas Sarkozy iz svojih držav pospešeno izganjata »nezakonite priseljence«, državljane članic EU. V nasprotju s tem se slabemu milijonu in pol priseljencev na Švedskem pred letošnjimi septembrskimi parlamentarnimi volitvami ni bilo treba bati ničesar. Ne le da jim ob morebitni zamenjavi oblasti ni grozil izgon, čeprav je v nekaterih primestnih občinah Stockholma, Göteborga in Malmöja gospodarska kriza med priseljence tako zarezala, da tam vlada tudi do 70-odstotna brezposelnost, ni jim bilo treba trepetati niti pred izgubo že pridobljenih socialnih pravic. »Švedski model« politike priseljevanja je namreč tako trdno vsajen v družbo, da je bilo popolnoma vseeno, ali bi na letošnjih septembrskih parlamentarnih volitvah mandat dobila vlada dotedanjega desnosredinskega premiera Fredrika Reinfeldta ali njegovi tekmeci z levice. Seveda je tudi na Švedskem zadnja leta nekoliko pogosteje opaziti pojav nestrpnosti, predvsem do muslimanov: mošeja v Malmöju je zagorela že tretjič, na mošeji v stockholmskem predmestju Haninge so neznanci že petkrat v nekaj letih razbili šipe, temnopoltemu občinskemu svetniku Sahirju Drammehu so poskušali zažgati hišo, junija letos je zagorelo v nekem mladinskem centru. Voditelj švedske nacionalistične stranke Sverigedemokraterna (Švedski demokrati, SD) Jimmie Åkesson je lani večkrat ponovil, da so muslimani največja grožnja državi, temnopolta ministrica za integracijo Nyamko Sabuni, katere starši so se leta 1981 na Švedsko priselili iz Demokratične republike Kongo, pa zagotavlja, da posameznih sovražnih dejanj ni mogoče povezovati z domnevno splošnim islamofobnim razpoloženjem v državi. Tako očitno mislijo tudi politične delegacije iz tistih evropskih držav, ki se morajo spoprijemati z veliko večjimi težavami, saj si vseeno podajajo kljuke vrat pristojnih švedskih ministrstev, kjer bi rade izvedele za kako bližnjico za učinkovito rešitev teh težav. A kar je zamujeno, je zamujeno, hitrih rešitev pa na tem področju ni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.