Damjana Kolar

 |  Mladina 1  |  Kultura

16432

Kiparsko-fotografska instalacija Polone Demšar

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved01.jpg

© Polona Demšar

Od 21. decembra do 28. januarja je v ljubljanski Galeriji Photon na ogled instalacija Polone Demšar, posvečena njeni babici Zori Kodelja - Taji, interniranki v koncentracijskem taborišču v Auschwitzu. Demšarjeva v svojem novem projektu išče odgovor na večno vprašanje “Kdo smo, odkod prihajamo, kam gremo?”, a ostaja zvesta osvojeni tehnologiji - to je sintezi kiparskega (v steklu oz. prozorni plastiki) ter aplikaciji fotografskega medija. Ta predstavlja idejno-vsebinski element, ki polno kiparsko formo samo še obogati, nikoli pa ne nastopa na škodo izničenja prostorske razsežnosti. Kustos razstave je Aleksander Bassin.
Več o razlogih za nastanek tokratne razstave nam je povedala umetnica Polona Demšar: “Povod za nastanek razstave ‘16432’ je bilo nekakšno intuitivno čutenje smrti moje babice; ene izmed zadnjih slovenskih internirank, ki so bile izgnane v Auschwitz. V prvem planu je tematika rok; iz keramičnih klinker ploščic sem ‘zgradila’ nekakšen reliefni zid z vstavljenimi steklenimi opekami, z odtisi moških, ženskih in otroških dlani, kot prispodoba družin izgnanih v taborišča smrti. Na taljenih steklenih objektih sem uporabila klasično tehniko razvijanja fotografije na steklo. Tematiko zapornikov sem ponovila v drugem prostoru, kjer je prikazana prostorska postavitev iz fototapete in 130 steklenih zaporniških znakov, fotografiranih v celici na Golem otoku. Projekt problematizira odnos sodobne družbe do mnogokrat prezrtih vojnih internirancev in tudi njihovega izginjanja.” Več na: www.polonademsar.si.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.