|  Mladina 1  |  Kultura

revolver

Podrealistični manifest - Leta 1979 so Jure Detela, Iztok Osojnik in Iztok Saksida napisali Podrealistični manifest, ki ga je literarna zgodovina prezrla, zdaj pa je v okviru razstave 9+9 Knjige umetnika in umetniki spet na ogled v ljubljanskem MGLC in vrnjen v javno rabo. Manifest lahko po novem berete in tudi slišite. Iztok Osojnik v MGLC pripravlja pet branj; tri so že minila, četrto in peto pa se obetata 14. in 23. januarja. Manifest je s pomočjo Alenke Pirman na voljo tudi v e-obliki, in sicer na povezavi: http://www.indija.si/podrealizem/.

Nogomet združuje
- Severnokorejska državna televizija bo predvajala prvi zahodnjaški film. Zanimivo je, da bo premiera pripadla filmu Zadeni kot Beckham (Bend It Like Bechkam), v katerem si britanska najstnica indijskega rodu kljub nasprotovanju staršev želi igrati nogomet. Kot je dejal britanski veleposlanik v Pjongjangu Peter Hughes, naj bi film izbrali zaradi “nogometne teme in tudi drugih zanimivih tem, kot so multikulturalizem, enakost in strpnost”.

Nove besede
- Ameriški časnik New York Times je ob koncu desetletja objavil zanimive nove besede, ki so nastale v letu 2010. Med najbolj poznane besede, ki so se uveljavile v svetovnem besednjaku, sodi beseda vuvuzela. Uveljavila se je tudi beseda coffice, s katero so v Južni Koreji poimenovali kavarne, ki jih obiskovalci občasno uporabljajo kot pisarne, saj imajo brezžični dostop do interneta. Razred na letalu, z možnostjo raztegnitve sedežev, je sedaj cuddle class ali razred za crkljanje. Manspainer pa je sestavljanka besede moški (man) in razlagati (explain) ter opisuje moške, ki se čutijo poklicane, da imajo mnenje prav o vsem, in ga tudi razlagajo - predvsem ženskam.

Bobri grizljajo za mlade - Od 30. januarja do 11. februarja bo v Ljubljani že 3. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, na katerem se bo zvrstilo kar 45 dogodkov. Festival bo odprla predstava Oliver Twist po romanu Charlesa Dickensa v priredbi Blažke Müller Pograjc in režiji Matjaža Pograjca, zaključil pa se bo s koncertom Bisergora v CUK Kino Šiška.

Koncertovanje - 30. maja bo v ljubljanskem Kinu Šiška koncert legendarne angleške heavy metal zasedbe Saxon. Že v naslednjih tednih pa se obetata nastopa producentske in dj ekipe Jazzanova, ki kombinira jazz in moderne beate (21. januarja), ter hardcore-punk zasedbe Pennywise (7. februarja).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.