Staš Zgonik

 |  Mladina 2

Ekovohun

Policijska infiltracija med okoljevarstvenike

Mark Stone oz. Mark Kennedy

Mark Stone oz. Mark Kennedy
© www.indymedia.org.uk

Bil je zgleden okoljski aktivist, v prvih bojnih vrstah, vedno za akcijo, vseeno mu je bilo, ali bo zaradi svojih dejanj aretiran. Z izobešanjem okoljevarstvenih transparentov na visokih zgradbah je tvegal življenje, vselej je bil pripravljen prispevati denar za financiranje aktivističnih operacij. A Mark Stone, ki so mu tovariši zaradi naštetega nadeli vzdevek »Flash« (blisk), je imel skrivno življenje - kot Mark Kennedy, policist pod krinko.
Afera se je ta teden znašla na prvih straneh britanskih časnikov, potem ko je britansko tožilstvo zaradi razkritja infiltracije odstopilo od tožbe proti šestim okoljevarstvenim aktivistom, obtoženim, da so spomladi 2009 načrtovali napad na termoelektrarno na premog Ratcliffe v bližini Nottinghama in prisilno zaustavitev elektrarne. Izkazalo se je, da je bil prav Kennedy med glavnimi pobudniki in načrtovalci napada, da je torej deloval kot provokator in ne zgolj kot opazovalec. Tako naj bi bil tovarišem okoljevarstvenikom svetoval, katere so najšibkejše točke varovanja elektrarne, in celo plačal za najem tovornjaka za opremo, ki bi jo potrebovali za zasedbo. Ker je o vsem tem obveščal policiste, so ti zgodaj zjutraj, tik pred načrtovano zasedbo, vdrli v poslopje, v katerem so bili zbrani aktivisti, in jih 114 aretirali. Po besedah odvetnika obtoženih je tožilstvo primer opustilo, da bi se izognilo razkritju dodatnih podrobnosti o Kennedyjevih dejanjih, ki naj bi v sedmih letih britanske davkoplačevalce stala kar 2 milijona funtov.
Kennedy se je anarhističnemu okoljevarstvenemu gibanju Earth First pridružil leta 2003 ter si z zagrizenostjo in predanostjo hitro ustvaril ime v domačih in mednarodnih anarhističnih krogih. Bil je eden vodilnih pri aktivistični zasedbi območja, na katerem naj bi zgradili novo pristajalno stezo letališča Heathrow, sodeloval je pri ugrabitvi vlaka, ki je prevažal premog. Z lažnim potnim listom se je po poročanju Guardiana udeležil dogodkov v več kot 20 državah. V nemškem parlamentu zaradi delovanja britanske policije na tujih tleh že zahtevajo pojasnila.
Kennedyjeva krinka je padla oktobra lani, ko so okoljevarstveni tovariši odkrili njegove prave dokumente in ga z odkritjem soočili. Kennedy naj bi bil zaradi izdaje okoljevarstvenikov, ki so v sedmih letih seveda postali tudi njegovi dobri prijatelji, povsem na tleh. Menda je zapustil policijske vrste, po navedbah odvetnika šestih obtoženih pa naj bi bil celo pripravljen pričati v njihovo korist.
Ker se je ob navedenem primeru zdrznila tudi politika, verjetno afera še nekaj časa ne bo potihnila. Vodja britanskih Zelenih Caroline Lucas je državne institucije obtožila protidemokratičnega delovanja. Zeleni od policije zahtevajo podatke o morebitnih drugih agentih pod krinko v okoljevarstvenem gibanju. Kennedy je na videoposnetku, ki so ga ob njegovem razkrinkanju posneli okoljevarstveniki, dejal, da »še zdaleč ni edini«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.