Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Film

Dekle z vlaka

André Téchiné Émilie Dequenne, Catherine Deneuve, Michel Blanc

/media/www/slike.old/mladina/dvddekle_z_vlaka.jpg

 

Leta 2004 je neka francoska mladenka oznanila, da je bila žrtev antisemitskega napada - antisemiti naj bi jo brutalno napadli na neki predmestni pariški železniški postaji. Četudi mladenka de facto ni bila judinja, je antisemitski napad porodil pravi val ogorčenja - politiki so kar tekmovali, kdo bo antisemitizem bolj odločno obsodil. Francija se je stresla. Toda potem se je izkazalo, da si je mladenka napad izmislila - da je bila torej »afera RER« le fabrikacija. Dekle z vlaka skuša tej kontroverzni epizodi poiskati kontekst, toda »afere RER« vam ne butne v obraz, ampak jo sestavlja počasi, kot puzzle, v katerem se zlepijo brezciljna Jeanne (Émilie Dequenne), ki jo ganejo le še filmi o Holokavstu, njena mati (Catherine Deneuve), ki jo skuša osmisliti, mladi sfantazirani rokoborec (Nicolas Duvauchelle), ki jo osvoji, judovski odvetnik (Michel Blanc), pri katerem se skuša zaposliti, in njegov ločeni, globalizirani sin (Mathieu Demy), pri čemer se drama izgubljene samozavesti, vse bolj fluidne francoske identitete, moralnega fatalizma, igranja lažnih vlog in zatona srednjega razreda spne z opresivno atmosfero Francije, v kateri se ljudje počutijo kot Judje pod Hitlerjem in v kateri iste okoliščine ustvarjajo tako antisemitske napade kot fabrikacije antisemitskih napadov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.