Peter Petrovčič

20. 1. 2011  |  Mladina 3  |  Politika

Svet: Kratke novice

Tunizijska vročica

V Tuniziji vlada kaos, tako na ulicah kot v vladi. Začasni predsedniki se nenehno menjajo, dolgoletni predsednik Zine El Abidin Ben Ali pa je z družino in baje tudi s precej državnega denarja pobegnil v Savdsko Arabijo. Dan po tem, ko je Tunizija dobila vlado narodne enotnosti, so iz nje že izstopili trije »opozicijski« ministri, saj imajo večino v vladi še vedno Ben Alijevi kadri, ki obvladujejo tudi ključne resorje. Ljudstvo se bo verjetno težko pomirilo, dokler bodo na oblasti, nove predsedniške in parlamentarne volitve pa naj bi bile v roku šestih mesecev. Število ubitih v nemirih se naglo približuje številki 100, število ranjenih je to številko že preseglo.

Od črnca k belcu

Republikanci so izvolili novega predsednika. Reince Priebus je zamenjal prvega temnopoltega šefa stranke Michaela Steela. Pod vodstvom slednjega so republikanci zašli v 22 milijonov dolarjev dolga, s strankarskega računa je Steele recimo plačeval tudi striptizete v nočnih lokalih ...

Konservativni reformatorji

V Londonu so bili na slovesnosti v katoliško cerkev sprejeti trije anglikanski škofje. Prestopili so, ker nasprotujejo spremembam v smeri liberalizacije znotraj anglikanske cerkve. A s prestopom prav sami de facto reformirajo veliko bolj rigidno katoliško cerkev. Vsi trije so namreč poročeni in imajo otroke, v skladu z novimi pravili igre, ki jih je postavil papež Benedikt XVI., bodo lahko tudi v zavetju nove cerkve ostali poročeni.

Obsodba za genocid

V BiH so dočakali prvo pravnomočno obsodbo za genocid. Milorad Trbić, ki je sodeloval pri usmrtitvah in pokopu moških iz Srebrenice ter pri prikrivanju grobišč, je bil obsojen na 30 let zaporne kazni. Trbić je bil v času vojne pomočnik načelnika za varnost ene izmed brigad srbske vojske na tistem območju.

Lobiranje po hrvaško

Trije evropski poslanci iz vrst socialistov in demokratov so pozvali Evropski urad za boj proti goljufijam, da preišče, ali je Hrvaška v času Iva Sanaderja z nezakonito pridobljenim denarjem plačevala lobiste, ki so lobirali za pospešeni vstop v Evropsko unijo.

Medijska nesvoboda

Evropska komisija je v prvi oceni spornega madžarskega medijskega zakona opozorila, da zakon ogroža svobodo govora in tiska, saj novi nadzorni organ za področje medijev imenuje politika. Poleg tega je po mnenju komisije sporno, da zakon za vse avdio-vizualne medije, tudi za pisce blogov, uvaja obvezo »uravnoteženega poročanja«. Spoštovanje evropske medijske zakonodaje pa bodo preverili tudi v drugih državah članicah.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.