Damjana Kolar

 |  Mladina 3  |  Kultura

Domišljanja

Razstava Aleksija Kobala

Idealno mesto, 2010

Idealno mesto, 2010

V Galeriji Simulaker v Novem mestu je do 12. februarja na ogled razstava uveljavljenega slikarja srednje generacije Aleksija Kobala. Predstavljena je serija fantazijskih vedut in arhitekturnih ambientov, ki ubesedujejo alegorične podobe iz avtorjevega življenja oziroma sveta, v katerem živi. Cikel Prepovedano mesto (2009-2010), s katerim se Kobal po desetletju vrača h klasičnemu slikarskemu izrazu, je na tokratni razstavi predstavljen tudi z nekaj novejšimi platni. Arhitekturnim spomenikom, kot so denimo florentinski stolnica in palača Rucellai, Plečnikove tržnice, ljubljanska Kazina in koprska katedrala, se na Kobalovih slikah pridružujejo anonimne stanovanjske in industrijske zgradbe, ki imajo za avtorja običajno neki poseben pomen, pa tudi novodobna arhitektura. Kustos razstave je Matjaž Brulc, več o razstavi nam je zaupal slikar Aleksij Kobal: “Vedno si domišljam, da uspem skozi svoje slikarstvo priti do svetov, ki me spravljajo v posebna stanja, ki me navdajajo z lepoto in strahom obenem, ki so tako težko opisljiva, da je vsaka moja interpretacija le teh, zgolj ilustracija. Zato domišljanja. Kot domišljavost, ker se mi je ponekod morda uspelo preriniti mimo vseh tehnoloških navlak, ki dodatno slepijo in zavajajo in osliniti prst teh nenavadnih pokrajin. In glej ga vraga, ko se po obupnih poskusih vendar za hip znajdeš tam, ti svetovi poniknejo kakor foton, ki lahko potuje skozi osemintrideset rež hkrati. Kdo bi to razumel ...”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.