DVD / Hrana d.d.

Robert Kenner Gary Hirshberg, Michael Pollan, Joel Salatin, Eric Schlosser

Marcel Štefančič, jr.
MLADINA, št. 5, 3. 2. 2011

/media/www/slike.old/mladina/dvdhrana.jpg

 

V temle šokantnem, ekspozejskem, aktivističnem dokumentarcu slišimo: »Industrija noče, da bi vedeli, kaj jemo - če bi vedeli, ne bi več hoteli jesti.« V povprečnem ameriškem supermarketu je 47.000 različnih produktov, kar pomeni, da imajo ljudje veliko izbiro, toda v resnici izbire sploh nimajo - izbirajo lahko le med produkti, za katere ne vedo, kako so nastali. V supermarketih ni več letnih časov - paradižnik celo leto izgleda kot pojem paradižnika. Piščance so redizajnirali, tako da hitreje rastejo in da se bolj zredijo. In tako dalje. Industrijski način pridelovanja hrane se je začel s fast-foodom, ki ni spremenil le načina, kako hrano jemo, ampak tudi način, kako hrano proizvajamo. Ergo: tudi če ne jeste v fast-food restavracijah, še vedno jeste hrano, ki jo je proizvedel prav ta fast-food sistem. Stroški poceni hrane so orjaški. In pogubni.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Marcel Štefančič, jr.
MLADINA, št. 5, 3. 2. 2011

/media/www/slike.old/mladina/dvdhrana.jpg

 

V temle šokantnem, ekspozejskem, aktivističnem dokumentarcu slišimo: »Industrija noče, da bi vedeli, kaj jemo - če bi vedeli, ne bi več hoteli jesti.« V povprečnem ameriškem supermarketu je 47.000 različnih produktov, kar pomeni, da imajo ljudje veliko izbiro, toda v resnici izbire sploh nimajo - izbirajo lahko le med produkti, za katere ne vedo, kako so nastali. V supermarketih ni več letnih časov - paradižnik celo leto izgleda kot pojem paradižnika. Piščance so redizajnirali, tako da hitreje rastejo in da se bolj zredijo. In tako dalje. Industrijski način pridelovanja hrane se je začel s fast-foodom, ki ni spremenil le načina, kako hrano jemo, ampak tudi način, kako hrano proizvajamo. Ergo: tudi če ne jeste v fast-food restavracijah, še vedno jeste hrano, ki jo je proizvedel prav ta fast-food sistem. Stroški poceni hrane so orjaški. In pogubni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Politika ne sme dovoliti minimiziranja nasilja

Žrtvam je treba moč dodajati in ne odvzemati s prelaganjem krivde 

Naslovna tema

Hojsov kartel

Ali notranji minister res ni vedel, da je njegov najemnik mednarodni kriminalec in velepreprodajalec drog?

Zakaj je Trump vseeno prejel Nobelovo nagrado za mir

IZJAVA DNEVA