Erik Valenčič

17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Politika

Svet: Kratke novice

Pazi, kaj si želiš

Iranski diktator Mahmud Ahmadinedžad je pred kratkim pohvalil arabske ljudske vstaje, češ da bodo prinesle novo ero islamskih držav. Ne le, da ne razume, za kaj pri teh revolucijah dejansko gre, ujel se je še v past lastnega samozaverovanja, saj so se protesti zdaj razširili še v Iran. Kot drugje tudi tam ljudje zahtevajo demokracijo in odhod diktatorskega režima. Oblasti se trudijo proteste zadušiti, parlament pa celo zahteva usmrtitev opozicijskih voditeljev, vendar so ljudje, kot kaže, odločeni tokrat stvari izpeljati do konca.

Berlusconi na zatožno klop

Italijansko sodišče je odločilo, da se bo moral premier Silvio Berlusconi 6. aprila zglasiti na zatožni klopi in odgovarjati na sila neprijetna vprašanja glede domnevnega spolnega odnosa z mladoletnico in zlorabo svojega položaja, ko je dotično najstnico s profesionalnim imenom Ruby spravil ven iz zapora. Berlusconi je dejal, da ga sojenje niti najmanj ne skrbi. Ja, tako zelo ga ne skrbi, da je grozil sodnikom ter državnim tožilcem, klicaril v televizijske oddaje in nasploh razgrajal. Še zmešalo se mu bo od te ravnodušnosti.

Chevron obsojen

Ameriška naftna korporacija Chevron je bila spoznana za krivo dvajsetletnega onesnaževanja amazonskega pragozda v državi Ekvador. Med letoma 1972 in 1992 se je v različnih nesrečah, ki so bile posledica človeške malomarnosti, v pragozd zlilo na milijarde litrov nafte. Ekvadorski sodniki so Chevronu odredili plačilo 8,6 milijarde dolarjev odškodnine, s katero bodo poskušali rešiti, kar se rešiti še da. Jasno, Chevron ne bi bil Chevron, če se na sodbo ne bi pritožil.

Južni Sudan naj bo!

Oblasti Južnega Sudana, ki je z januarskim referendumom postal samostojna država, so sklenile, da bo Južni Sudan ostalo uradno ime te najmlajše državne tvorbe na svetu. To je še najmanjši problem, ki ga tam imajo. Komaj je država nastala, pa se že sooča z izbruhi medplemenskega nasilja, v katerem je v zadnjem tednu umrlo že več kot 200 ljudi.

Kitajska na drugem mestu

Kitajsko gospodarstvo, ki je navkljub globalni recesiji še vedno v velikem vzponu, je z drugega mesta svetovnih gospodarskih velesil izpodrinilo Japonsko. ZDA so še vedno številka ena, vendar po ocenah strokovnjakov ne bodo več dolgo, saj naj bi Kitajska že v desetih letih dosegla Ameriko. Japonska vlada se je na novico odzvala nonšalantno in s precej praznim izgovorom, da ne tekmujejo s Kitajci. Nekaj dni pozneje pa je vendarle poslala močno gospodarsko delegacijo v Indijo, da bi podpisala sporazum o prosti trgovini, ki bo pomagal krepiti gospodarstvi obeh držav.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.