Staš Zgonik

 |  Mladina 7

Ekovohuni

Ne samo policisti, tudi korporacije imajo agente med britanskimi okoljevarstveniki

Ni se še polegel prah po razkritju, da so se britanski policisti infiltrirali v tamkajšnje okoljevarstveno gibanje in celo dejavno sodelovali pri pripravi protestnih akcij, že je v Veliki Britaniji izbruhnila nova afera. Tokrat je postalo jasno, da imajo »ekovohune« tudi velika energetska podjetja.
Razkritje se ne bi moglo zgoditi na neumnejši način. Direktorica »družbe za upravljanje poslovnih tveganj« Vericola je s svojega blackberryja po pomoti nekaj napačne e-pošte poslala na naslove okoljevarstvenikov. Po poročanju časnika Guardian so na seznamu strank te družbe energetska podjetja E.ON, Scottish Power in Scottish Coal. S tem so se, kot še piše časnik, potrdile navedbe policijskih predstavnikov, ki so po razkritju infiltracije njihovega agenta v zasebnih pogovorih zatrjevali, da je še veliko več takih agentov iz korporativnega sveta in da so poleg tega še pod tako rekoč nikakršnim nadzorom.
Metode uslužbencev podjetja Vericola so bile sicer veliko konservativnejše od tistih, ki jih je uporabljala policija, katere agenti so celo namenjali javni denar za financiranje okoljevarstvenih akcij. Pod psevdonimi so se prijavljali na javne in manj javne mailing liste, udeleževali so se okoljevarstvenih srečanj in dogodkov, vendar so bili vedno zelo pasivni in diskretni.
Direktorica Vericole Rebecca Todd je za Guardian zanikala, da bi bilo mogoče dejavnost podjetja označiti za vohunjenje, saj je vse podatke pridobila iz javnih virov, prav tako pa pri obiskovanju okoljevarstvenih dogodkov po njenem ni šlo za infiltracijo, ker so bili tudi ti dogodki javni.
Okoljevarstveni aktivisti so drugačnega mnenja. S tem, ko so se Toddova in njeni uslužbenci udeleževali dogodkov in se predstavljali kot podporniki gibanja, so dobili dostop do sestankov in vpogled v komunikacijo, ki jim sicer ne bi bila dosegljiva. Tako so dobili vpogled celo v strategije za ustavitev gradnje novih termoelektrarn na premog.
Od energetskih podjetij, vpletenih v afero, so sodelovanje s Toddovo za zdaj priznal zgolj pri E.ON-u. Kot poudarjajo, so podjetju naročili le zbiranje javno dostopnih podatkov, iz katerih bi lahko vnaprej predvideli okoljevarstvene proteste ali napade na elektrarne, za kakršne so se protestniki odločali v preteklosti. Če so izvajalci uporabljali taktike, s katerimi so pridobivali zasebne informacije, še dodajajo, so to počeli brez naše vednosti.
Takšna korporativna praksa je za koga v Veliki Britaniji morda presenečenje, v ZDA pa so tega že veliko bolj vajeni. Greenpeace je na primer novembra lani na sodišče v Washingtonu vložil zahtevo po sodni prepovedi vmešavanja v svoje zadeve družbi Dow Chemical, ki naj bi bila zasebnemu detektivskemu podjetju naročila nadzorovanje Greenpeaceovih uslužbencev, brskanje po njihovih smetnjakih in celo vlom v njihove prostore z namenom pridobitve poslovnih skrivnosti. Dow Chemical vse obtožbe zanika, postopek pa še ni končan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.