Bernard Nežmah

17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Knjiga

Sergej G. Kara - Murza: Oblast manipulacije

Umco, Ljubljana 2011, 33,80 €

Ruski politični filozof in sociolog je objavil pronicljivo kritiko moderne družbe.

Uspeh je seveda relativna kategorija, ki je avtor ne problematizira, saj preiskuje tradicionalne predstave uspešnosti, kot so denarna, športna ali poslovna pot na vrh. Charles-Albert Poissant je pred desetletjema napisal knjigo »Milijonarji o sebi«, v kateri je predstavil strategije desetih najbogatejših mož, ki so iz običajnih situacij, ali celo iz vojnega dizastra kot Soichiro Honda, ustvarili sanjska premoženja. Skrivnost je v posamezniku, ta ji mora le dopustiti, da pride na dan in zaživi.

Pri Gladwellu je princip obrnjen. Denimo v naključju, da je večina najboljših kanadskih hokejistov rojena med januarjem in marcem, najde presenetljiv red in racionalno razlago. Primeri, ki jih niza, odpravijo genialnost ali izjemnost posameznika, zakaj usodna je struktura, v kateri se pojaviš. Torej je uspeh zapisan v zvezdah ter je povsem vseeno, kaj kdo stori?

Nasprotno, ansambel Beatles in Bill Gates nista vzniknila po naključju, zadaj je namreč pravilo 10 tisoč ur. Ni apriornega genija, ne da bi ta poprej vložil enormno energijo v svoje delo ali študij.

Privlačnost Gladwellovega pristopa je, da združuje nezdružljivo: recimo riževa polja Kitajcev z njihovim razumevanjem matematike, ali pa pravilo etnično pogojenih letalskih nesreč.

A sama knjiga ni pisana kot študija, temveč kot argumentacijsko prepričljive izpeljanke, ki jih poganja želja po razmišljanju, ki se ne ustavi niti pred najbolj trivialnih danostih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.