Borut Mekina

 |  Mladina 7

Njegov boj

Zadnji politični napad Janeza Janše je bila še ena skrbno načrtovana manipulacija. Dokumente zoper Türka so imeli v stranki na zalogi kar leto dni.

\

\"Široke ljudske množice se dajo lažje spriditi v globljih plasteh svoje čustvene narave kakor pa zavestno ali hote, zato v primitivni preproščini svojega duha laže nasedejo debelim lažem, kakor majhnim, saj same v drobnih rečeh pogosto lažejo, a bilo bi jih sram lagati in slepariti na veliko.\" (Moj boj, 1925)
© Borut Peterlin

Evidence o uporabi dokumentarnega gradiva Arhiva Republike Slovenije, ki smo si jih ogledali, dokazujejo, da so v SDS v projekt očrnitve predsednika republike vložili ogromno energije. Potem ko ustavna obtožba zoper Danila Türka februarja lani ni uspela, so v stranki v lov za obremenilnimi informacijami poslali tri uslužbence poslanske skupine, ki so pol meseca fotokopirali, prebirali in slikali porumenele dokumente, shranjene v približno 30 fasciklih, v dislocirani enoti arhiva na Kongresnem trgu. Po grobi oceni so iskali šivanko v kupu z okrog 20 tisoč stranmi.
Kot vidimo danes, je bil izplen te akcije minimalen. Napovedani dokazi, ki naj bi predsednika Türka povezali s terorističnimi dejavnostmi in ki bi lahko podkrepili tezo SDS, da je bil Türk o bombnem napadu v Velikovcu leta 1979 »neposredno obveščan«, so se končali v fiasku. V stranki so našli zgolj neko poročilo jugoslovanskega veleposlaništva na Dunaju, ki je nastalo leto dni po bombnem napadu in ki je povzemalo poročila medijev. Nato pa so »odkrili« še neki dopis, v katerem Türka tedanji notranji minister Tomaž Ertl uradno obvešča o imenovanju nekega člana v neko komisijo. Kljub temu so se v stranki potrudili, da bi dosegli kar največji učinek. Razkriti dokumenti naj bi dokazovali, da je bil 27-letni Türk tedaj v špici 10 komunističnih voditeljev, ki jih je »udba neposredno obveščala«, predsednik države naj bi »lažno moraliziral in se sprenevedal«, Türk naj bi »sodeloval z Udbo«, so zapisali. A če so se namreč v tej stranki v eni od svojih najpomembnejših političnih akcij resnično dokopali do tako pomembnih dokumentov in če v tej stranki resnično verjamejo temu, kar govorijo, potem se zastavlja naslednje vprašanje: Zakaj so z objavo »dokazov« čakali skoraj leto dni?
Načrtni scenarij zarote, ki so ga pripravili v SDS, je tako razkrit. Pogled nazaj, v zadnje dogodke, kaže, da so v stranki slovensko javnost načrtno preparirali več kot mesec dni, čeprav so že na začetku vedeli, kaj je njihov cilj. Sprva so opozorili na oznako »zaupno« na nekaterih obveščevalnih dokumentih SDV. Potem so sledili namigi, da z novim arhivskim zakonom aktualna vlada ščiti nekatere bivše funkcionarje, potem namigi, da gre celo za zaščito terorističnih dejanj, vključno s pismom Janše predsedniku vlade Borutu Pahorju o »demontaži pravne države« in o »začetku državnega udara«.
Ves političen proces oziroma poskus poenotenja stališč med opozicijo in pozicijo je bil tako že v začetku obsojen na neuspeh in del načrtnega spektakla. V SDS so torej vedeli, kako nepotreben je bil obisk Boruta Pahorja na zaprti seji komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami, da je pravzaprav irelevantno, kaj jim bo o novi zakonodaji razložil sekretar na kulturnem ministrstvu Stojan Pelko ali o čem jih bo poskušal prepričati direktor Arhiva Slovenije Dragan Matić. Celo srečanje vseh predsednikov parlamentarnih strank, ki ga je zahteval Janez Janša in katerega namen naj bi bil doseči dogovor oziroma kompromis med zahtevami SDS po odprtju vseh arhivov in koalicijsko spremembo zakona o arhivih, je bil za SDS zgolj igra. Ne glede na to, kar so tam povedali, je bil sestanek namenjen zgolj temu, da je Janša v razgretem ozračju sporočil, da Türk »laže« in da bodo v stranki v roku enega tedna objavili dokumente, ki to dokazujejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.