Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 8  |  Kultura  |  Film

Duhovi Cité Soleila

Asger Leth & Miloš Lončarević 2pac

/media/www/slike.old/mladina/dvdduhovi.jpg

 

2pac, vodja ulične bande »Duhovi«, ki v haitskem Port-au-Princu jekleno kontrolira svoj del sluma po imenu Cité Soleil, je prišel s predsednikom Aristidom - in jasno je, da bo z njim tudi odšel. Ne le da je avtodestrukcija vpisana v njegov megalomanski zvezdniški gangsta nastop, ampak funkcionira tudi kot varuh statusa quo, kot izvrševalec slumovskega »nereda«, terorja in izrednega stanja, kot podaljšana roka politike, celo Mednarodnega denarnega sklada. Je brutalen in gangsterski? Seveda. Toda to počne zato, da tega ne bi bilo treba početi državi. Gospodar sluma ni revolucionarni potencial, ampak skrbi, da do revolucije - do ljudske vstaje, do množičnega odpora, do demonstracij ipd. - ne bi prišlo. »Haiti se ne bo nikoli spremenil,« pravi 2pac. Ko so dokumentarec začeli snemati, je bil še živ - ko so ga posneli, že ni bil več. Ali bolje rečeno: ko so ga začeli snemati, še ni vedel, da je že mrtev. In da je le še duh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.