Borut Mekina

 |  Mladina 11

Ovadeni

Mladina na sodišču skupaj z Janšo?

Obtožni predlog, objavljen na Facebook profilu Janeza Janše. Pod opravilno številko in datumom so namerno dodana imena urednikov Mladine, kar prekopirana iz Mladininega kolofona.

Obtožni predlog, objavljen na Facebook profilu Janeza Janše. Pod opravilno številko in datumom so namerno dodana imena urednikov Mladine, kar prekopirana iz Mladininega kolofona.
© Arhiv Mladine

Zaradi objave vsebine obtožnega predloga v aferi Patria je državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov v uredništvo Mladine zadnje mesece poslal okrog pet dopisov. Jožeta Bogataja so sprva zanimala vprašanja kot, denimo, komu je Mladina pokazala dokumente in kdo jih je videl, do tistega na koncu - kdo je Mladini poslal obtožni predlog in ali mu dokumentacijo, ki smo jo uporabljali za pripravo novinarskih prispevkov, lahko pošljemo.
Mladina je odgovorila na vsa postavljena vprašanja, le pri zadnjem se je ustavilo. Bogataj je sicer trdil, da v uradu informacijske pooblaščenke spoštujejo pravico novinarjev do varovanja svojih virov in da njegova zahteva, naj mu Mladina pošlje dokumentacijo, te pravice ne krši. A iz uredništva Mladine smo mu odgovorili, da 10. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki tudi novinarjem v Sloveniji zagotavlja varovanje virov, ne govori zgolj o imenih in priimkih, ampak tudi o razkritju vseh drugih informacij, s katerimi se lahko takšne osebe razkrijejo, kot je strasbourško sodišče že večkrat razsodilo.
Ta teden smo izvedeli, da je informacijski pooblaščenec poleg Janeza Janše zaradi primera Patria ovadil tudi Mladino (novinarja Boruta Mekino in odgovornega urednika Gregorja Repovža). Glede kaznivega dejanja, ki naj bi ga bil storil Janez Janša, je zadeva bolj ali manj jasna. Njegova vlada je v začetku leta 2008 ob spremembi kazenskega zakonika v novem 143. členu izrecno prepovedala objavo informacij iz sodnih spisov na spletu, za to je predpisala tudi precej strogo kazen, do treh let zapora. Mladina obtožnega predloga ni objavila, ne v tiskani obliki ne na spletu, Janez Janša pa je na svojem profilu na Facebooku avgusta 2010 objavil celotni obtožni predlog v zadevi.
Ni pa prav jasno, česa je ovadena Mladina, saj so v tej fazi na tožilstvu precej skopi z informacijami. Lahko torej špekuliramo: Mladina je sodelovala z uradnimi organi, Janez Janša ni pripomogel k temu, da bi se vprašanje čim prej razčistilo, in pošte, kot so pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke, ni dvigoval. Je pa znano, da je Janša na Facebooku objavil obtožni predlog, ki je bil na prvi strani opremljen z Mladininim naslovom, češ, kot je pred tem razlagal v javnosti, da naj bi mu bila obtožni predlog poslala Mladina. Če bi ta domneva držala, je Mladina ovadena sostorilstva, saj smo torej Janši omogočili objavo. Tako kot njemu, tudi nam grozi kazen do treh let zapora.
Izjave, da mu dokumentacije nismo pošiljali, nas v tem primeru ne bodo rešile. A k sreči je pomembno še eno dejstvo. Trinajst ur prej, preden je Janša objavil obtožni predlog z glavo Mladine, je obtožni predlog objavila spletna stran Politikis, ki sodeluje z Jašo. A tedaj dokument še ni bil »ponarejen« z Mladinino glavo. Novinarji Večera so tedaj oba dokumenta poslali tudi v analizo računalniškemu izvedencu in ta je ugotovil, da gre za (glede na pike in druge motnje) identičen dokument, urejen s programom Adobe Photoshop CS3. Novinarji Mladine imamo torej močan alibi. Seveda pa s tem ne želimo prejudicirati odločitve tožilstva ali sodišča. Morda gremo v zapor skupaj z Janšo zaradi politične korektnosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.