Veljko Njegovan

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Plošča

Radiohead: The King of Limbs

2011, thekingoflimbs.com

+ + + +

Drzna poteza, ki jo je skupina Radiohead naredila ob izdaji prejšnjega, zdaj že epohalnega albuma In Rainbows, se ponavlja: oxfordski vizionarji so še en album izdali na svoji uradni spletni strani. Izdaja albuma In Rainbows je pomenila svojevrstno revolucijo v glasbeni industriji, s katero so Thom Yorke in druščina želeli opozoriti na pogoltnost glasbene industrije danes in hkrati dokazati, da uveljavljene skupine ne potrebujejo več založb, The King of Limbs pa je zgolj nadaljevanje njihovega poslovnega eksperimenta. A obstaja razlika: download albuma In Rainbows je bil na njihovi spletni strani na voljo zastonj in za plačilo, kar je številnim radovednežem omogočilo brezplačno zvočno uživanje v resnični mojstrovini sodobnega neodvisnega rocka, hkrati pa je bila to odlična promocijska in poslovna poteza za skupino. Novi album je samo plačljiv in enako kakor prejšnji bo še dodatno izdan v tradicionalnih glasbenih formatih, na LP-ju in CD-ju. To pomeni, da so fantje kljub navdušenju nad možnostmi sodobnih tehnoloških orodij in formatov še zmeraj zvesti tradicionalnim nosilcem zvoka, pa tudi glasbenemu založništvu, njihove tovrstne poteze pa so skrbno premišljene in previdne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.