Staš Zgonik

 |  Mladina 13  |  Ekonomija

Top Flop: Vozi, Miško

Vir: Eurostat

Eurostat je objavil podrobne podatke o vplivu gospodarske krize na količino cestnega in železniškega prevoza tovora. Oba sta se v letu 2009 v primerjavi z letom 2008 občutno zmanjšala, cestni za 10, železniški pa celo za 17 odstotkov. V prvih dveh četrtletjih lanskega leta je bilo že zaznati vnovično rast. Po cestah se v EU prepelje več kot štirikrat več tovora kot po železnicah. Samo v Estoniji in Latviji po železnicah prepeljejo več tovora kot po cestah. Estonija je edina država, ki v kriznem letu 2009 ni zabeležila padca obsega železniškega tovora, Latvija pa ji sledi z občutno najmanjšim, zgolj 4,4-odstotnim padcem. Največji padec so zabeležili v Bolgariji (33 %) in Belgiji (-29 %). Slovenija je v letu 2009 zabeležila 9,2-odstotni padec cestnega in 20-odstotni padec železniškega tovornega prometa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.