Borut Mekina

 |  Mladina 13

Ostala je samo fasada

Leva koalicija se odpoveduje levim reformam

In kaj smo se naučili? Model Skandinavije ali Danske, ki ga je Pahor obljubljal na začetku, le ni bil mišljen tako resno. Zaenkrat še zmeraj ostajamo v »slovaškem scenariju«.

In kaj smo se naučili? Model Skandinavije ali Danske, ki ga je Pahor obljubljal na začetku, le ni bil mišljen tako resno. Zaenkrat še zmeraj ostajamo v »slovaškem scenariju«.
© Miro Majcen

»Prišli so na oblast, da bodo delali drugače, sedaj pa delajo bolj radikalno isto,« meni filozof dr. Rastko Močnik o razmerah znotraj leve koalicije in znotraj največje vladne stranke, Socialnih demokratov, v katero naj bi vdirala »liberalna tematika, proti kateri stranka očitno ni imuna«. Močnik komentira zadnji primer Zorana Thalerja in se sprašuje: četudi je Thaler nedolžen, kako je pravzaprav mogoče, da poslanec, ki je izvoljen na listi socialnih demokratov, v parlamentarno proceduro vloži dopolnilo v imenu velekapitala, s katerim se intimno strinja? Je to zgolj nesrečno naključje ali še en dokaz, da je med socialnimi demokrati, v koaliciji in v Sloveniji, »stara levica« disciplinirana prav po partijsko, kot trdi Močnik? Vprašajmo se torej, kaj se je pravzaprav zgodilo s socialdemokratskim programom, z vsemi tistimi obljubami o obdavčitvi kapitalskih dobičkov in obremenitvi najpremožnejših ter prerazporeditvi profitov k srednjemu sloju ali najrevnejšim ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.