Jure Aleksič

7. 4. 2011  |  Mladina 14  |  Družba  |  Profil

Zelo nežen zmaj

Andrej Jasenc - slovenski nindža oziroma šinobi, mojster dvanajste stopnje nindžutsuja

/media/www/slike.old/mladina/profilninja2_b520110316_9180.jpg

© Borut Peterlin

Ko sva se menila, sem se mu pohvalil, da sem videl lep kup filmov in stripov na to temo - vsekakor dovolj, da vem, da mi bo to pri pisanju tega članka prej v minus kot v plus. V najstniškem panteonu zavzema lik nindže namreč prav posebej eminentno mesto - ta zakrinkani totem vsega neopazno elegantnega, ta ubijalski hibrid med Batmanom in Chuckom Norrisom. A Andreju sem po telefonu zagotovil, da ga ne bom terjal, naj s katano sklati helikopter z neba - tako kot nosilni lik legendarnega romana Ninđa - na tragu otmičara, ki sem ga prebral še v osnovni šoli.
Andrej Jasenc da človeku zelo hitro vedeti, da besede nindža ne mara kaj preveč. Zakaj? Ker je postala po nindža bumu v osemdesetih letih kolektivna zavest o tej plemeniti veščini povsem zabasana s točno takimi budalostmi, kakršne sem nakazal v prvem odstavku. »Bistveno ljubši mi je izraz 'šinobi',« pravi, »kar pomeni 'tisti, ki je prikrit', oziroma bolje 'tisti, ki zna stvari prikriti tako, da jih drugi ne znajo opaziti'. Najpomembneje je takoj na začetku razumeti, da nindžutsu ni karate ali judo - nindžutsu ni šport. Šport me ni nikoli niti malo zanimal. Če bi me, potem bi bil najbrž smučar ali kaj podobnega.«
Nindžutsu ga je tako zasvojil zato, ker je celostna veščina preživetja: »Pri vsakem resnem športu je človek po štiridesetem letu tako rekoč neuporaben za napore na najvišjih ravneh. A ko sem šel prvič na Japonsko, sem bil star šestindvajset let - torej sem bil na vrhuncu psihofizičnih sposobnosti, pa me je skupaj s kolegi naš šestdesetletni učitelj razmetal po prostoru kot vejice. Vidiš, take reči mene impresionirajo! Ta učitelj danes pri osemdesetih z lahkoto dela prevale in premete, pri nas pa marsikateri bivši športnik pri šestdesetih še prdne zelo težko, če mu pri tem ne pomagata vsaj dva človeka.«

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.