|  Mladina 14  |  Kultura

revolver

Druga godba - Od 7. do 14. maja se obeta 27. mednarodni festival Druga godba, ki bo v Ljubljano znova povabil glasbene ustvarjalce world music in drugih godb. Nastopili bodo Staff Benda Bilili, Vasko Atanasovski & Mljask, Hindi Zahra, Ursula Rucker, Jimmy Barka Experience, Mari Kvien Brunvoll, Mor Karbasi in Damir Imamović. V okviru Druge godbe smo letos lahko poslušali že Mulatuja Astatkeja in Balkan Beat Box.

Popularizacija klasike - Pozimi sta na video portalu YouTube veliko pozornosti zbudila mlada violončelista, Hrvat Stjepan Hauser in Slovenec Luka Šulič, ki sta v klasični preobleki izvajala komad Smooth Criminal Michaela Jacksona. Posnetek, ki je zabeležil skoraj pet milijonov ogledov, ni pripomogel le k prepoznavnosti glasbenikov, temveč tudi k popularizaciji klasične glasbe. Tudi Kulturni dom Nova Gorica, ki bo v ponedeljek, 11. aprila, gostil Šuliča, je namreč v vabilu na koncert izpostavil njegovo spletno simfo-pop uspešnico. Šulič bo sicer tokrat nastopil s pianistom Simonom Krečičem.

Vrača se Kino Otok - Od 8. do 12. junija bo v Izoli mednarodni filmski festival Kino Otok, ki se posveča kinematografijam Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope. Tokrat bo po dveh jesenskih sezonah spet potekal v starem, pomladanskem terminu.

Pomladansko odmaševanje - V sredo, 13. aprila, bo v ljubljanskem KUD France Prešeren Pomladansko odmaševanje, ki ga pripravljajo zaničniki, borci za uvedbo ničte stopnje davka na dodano vrednost za knjige in vse druge izdelke, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik. Kot napoveduje Andrej Rozman - Roza, se bodo ob petju in plesu spraševali, ali ni vsemu davku navkljub slovenskih knjig prej preveč kot premalo. Ponovitev bo 18. aprila pred Magistratom.

Narisani Governator - Arnold Schwarzenegger ima po novem svojo lastno animirano serijo The Governator, ki v naslovu združuje besedi guverner in Terminator oziroma njegovo donedavno politično funkcijo v ameriški zvezni državi Kalifornija in njegovo najbolj znano filmsko vlogo. V seriji naj bi se boril proti kriminalu in naravnim katastrofam, spremljali pa naj bi jo stripi, digitalne vsebine in sčasoma menda tudi 3D-film, s čimer po zamrznitvi politične kariere napoveduje vrnitev na filmska platna.

Ne pomeni ne - Aprila se v Slovenijo ponovno vrača legendarna kanadska punkrock zasedba NoMeansNo. 21. aprila bo nastopila v ljubljanski Cvetličarni, 22. aprila pa v Mladinskem centru Brežice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.