|  Mladina 15  |  Kultura

revolver

Svetlobna gverila - Od 27. maja do 18. junija bo v Ljubljani, Novem mestu in Kopru potekal že peti festival Svetlobna gverila, ki se osredotoča na umetniške svetlobne projekte, oblikovanje svetlobe v javnem prostoru in na vlogo umetnika v javnem prostoru. Rdeča nit letošnjega festivala je zvok. Umetniki bodo s svojimi deli razkrivali razmerja med svetlobo, zvokom in prostorom, obetajo pa se razstave svetlobnih objektov in instalacij, (inter-aktivne) instalacije, projekcije, performansi, delavnice in predavanje.

Iščejo trubadurje - Festival kantavtorstva Kantfest še vse do 2. maja išče kantavtorje, raperje in druge trubadurje, ki bi želeli nastopiti na letošnjem festivalu, ki je že deveti po vrsti. Žirija bo upoštevala doslej še neizdana dela, ki so izvedena solo ali največ v dvoje s klasičnimi kantavtorskimi ali novejšimi glasbenimi pristopi. Več informacij je na voljo v Cezamu, Centru za mlade Ruše, in na naslovu peter.andrej@gmail.com.

Četrta Mustrova knjiga - Ljubljanska Strip.art.nica Buch sporoča, da se je zbirka, v kateri predstavljajo stripe priznanega slovenskega ilustratorja Mikija Mustra, ob čigar delih so odraščale generacije slovenskih otrok, v teh dneh povečala za še eno, četrto knjigo. Povpraševanje po dosedanjih izdajah je bilo izjemno, saj so 750 izvodov prve knjige razprodali v pičlih dveh dneh.

Peljhan v muzeju Abbe - Zbirka Muzeja Abbe (Abbe Museum) v nizozemskem Eindhovnu bo po novem vključevala tudi delo slovenskega konceptualnega umetnika Marka Peljhana. Ta trenutno sicer razstavlja v Moderni galeriji v Ljubljani, na Nizozemsko pa bo poslal umetniški projekt Teritorij 1995, ki je spomenik dogodkom iz vojne v Bosni in Hercegovini in je bil leta 2009 predstavljen na Bienalu sodobne umetnosti v Istanbulu, lani pa v Salonu beograjskega Muzeja sodobnih umetnosti.

Rock z dušo - 22. aprila bo v ljubljanskem KUD France Prešeren nastopila ameriška rock’n’soul atrakcija The Bellrays. Naših krajev tokrat sicer ne bodo obiskali prvič, zato lahko preverite, ali še veljajo za odličen odrski bend. Uvodoma bo občinstvo razgibavala domača skupina Thunderbabies.

Vizualci spregovorijo - 17. in 18. maja bo v Mestnem muzeju v Ljubljani Emzinov seminar vizualnih komunikacij, na katerem se bodo predstavili naslednji predavatelji: Britanec Morag Myerscough, Rus Vladimir Čajka, Švicar Martin Woodtli ter domača predstavnika, oblikovalec Tomato Košir in ilustrator Ciril Horjak.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.