Jure Aleksič

 |  Mladina 16  |  Družba

Cela Slovenija kot NLB

Aleksander Doplihar - vodja ambulante Pro Bono in zdravnik, ki je Hipokratovo prisego vzel dobesedno

Aleksander Doplihar, vodja ambulante Pro Bono

Aleksander Doplihar, vodja ambulante Pro Bono
© Borut Peterlin

»OBVEŠČAMO VAS, DA OSEBE, KI IMAJO UREJENO OSNOVNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE, NISO UPRAVIČENE DO POMOČI V NAŠI AMBULANTI,« piše na listu na vratih. Na zidu na levi visi ličen pano z izborom fotokopij v slovenskem tisku doslej objavljenih člankov o ambulanti Pro Bono - torej ambulanti za ljudi, ki bi jih, ker so brez zdravstvenega zavarovanja, drugje zavrnili. Najzanimivejša med članki je reportaža iz Dnevnika, kjer se s slike bodro smehlja brezdomec Jožko. Jožko, sicer tudi pacient ambulante, se je novinarju pohvalil, kako da je šel takrat, ko je to štelo, protestirat za svojega sošolca Janšata: »Stopil sem pred stražarja in rekel: Na, ustreli me!«
Čakalnica ni v ponedeljek dopoldne, ko dela gospod Aleksander, ne prazna ne polna. Ljudje sramežljivo upirajo pogled v tla, neki zagoreli možak kašlja, kot bi sodeloval pri pripravi specialnih efektov za Hollywood. Starejši par v raztrganih bundah se še kar pošteno zravsa, ker je gospod gospe, če sem prav razumel, preveč nespoštljivo zapel šlic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.