Jure Aleksič

21. 4. 2011  |  Mladina 16  |  Družba

Cela Slovenija kot NLB

Aleksander Doplihar - vodja ambulante Pro Bono in zdravnik, ki je Hipokratovo prisego vzel dobesedno

Aleksander Doplihar, vodja ambulante Pro Bono

Aleksander Doplihar, vodja ambulante Pro Bono
© Borut Peterlin

»OBVEŠČAMO VAS, DA OSEBE, KI IMAJO UREJENO OSNOVNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE, NISO UPRAVIČENE DO POMOČI V NAŠI AMBULANTI,« piše na listu na vratih. Na zidu na levi visi ličen pano z izborom fotokopij v slovenskem tisku doslej objavljenih člankov o ambulanti Pro Bono - torej ambulanti za ljudi, ki bi jih, ker so brez zdravstvenega zavarovanja, drugje zavrnili. Najzanimivejša med članki je reportaža iz Dnevnika, kjer se s slike bodro smehlja brezdomec Jožko. Jožko, sicer tudi pacient ambulante, se je novinarju pohvalil, kako da je šel takrat, ko je to štelo, protestirat za svojega sošolca Janšata: »Stopil sem pred stražarja in rekel: Na, ustreli me!«
Čakalnica ni v ponedeljek dopoldne, ko dela gospod Aleksander, ne prazna ne polna. Ljudje sramežljivo upirajo pogled v tla, neki zagoreli možak kašlja, kot bi sodeloval pri pripravi specialnih efektov za Hollywood. Starejši par v raztrganih bundah se še kar pošteno zravsa, ker je gospod gospe, če sem prav razumel, preveč nespoštljivo zapel šlic.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.