Konec terorja

Zgodovina uči, da je mogoče vsakogar ubiti - zgodovina terorizma uči, koga ne smeš ubiti

Američani so imeli dve možnosti: prvič, da Osamo bin Ladna primejo (da mu sodijo, da ga zaprejo ipd.), in drugič, da ga likvidirajo. Izbrali so drugo možnost. In ko so bin Ladna likvidirali, je takoj sledilo vprašanje: ali to pomeni tudi konec Al Kajde? Ali smrt Osame bin Ladna pomeni tudi smrt Al Kajde (terorja, džihadizma ipd.)? To vprašanje je bilo kakopak prekratko in obenem demagoško. V resnici bi se moralo glasiti: če so hoteli Američani pokončati Al Kajdo, kaj bi bilo bolje in bolj smiselno - to, da bi bin Ladna prijeli, ali to, da bi ga likvidirali? Zgodovina ni na strani ameriške likvidacije bin Ladna, ali bolje rečeno - zgodovina morda res uči, da je mogoče vsakogar ubiti (kot bi rekel Boter 2), toda zgodovina terorizma uči, da ni dobro ubiti vsakogar, še najmanj vodjo teroristične organizacije.
Če hočejo pokončati, ustaviti, blokirati ali pa zamejiti delovanje kake teroristične organizacije, potem je bolje, da vodjo te organizacije primejo, kot pa da ga likvidirajo, pravi Audrey Kurth Cronin, avtorica knjige Kako se konča terorizem (How Terrorism Ends). Samo spomnite se, koliko vodij čečenskih militantnih skupin so že likvidirali Rusi: Ibn Kataba, Jandarbijeva, Gamdija, Maskadova, Sajdulajeva, Basajeva. Toda čečenskega »terorja« to ni ustavilo - niti to ni pokončalo čečenskih »celic«. Ravno nasprotno: likvidacije so jih le še dodatno podžgale - terorizem se je namreč iz Čečenije razširil na ves Kavkaz (Dagestan, Severna Osetija, Ingušetija). Ergo: Rusi niso z likvidacijami - z dekapitacijami čečenskih »terorističnih« skupin - strateško ničesar dobili. Ali pa se spomnite, koliko vodij palestinskih militantnih organizacij, recimo Hamasa in Islamskega džihada, so v vseh teh letih likvidirali Izraelci: ogromno. Je to ustavilo teror? Ne. Ravno nasprotno: to je le ustvarilo množico palestinskih mučenikov, mobiliziralo nove kadre, porodilo maščevanja, povečalo število samomorilskih bombnih atentatov in poslabšalo varnost v celotni regiji. Je to pokončalo Hamas? Ne. Ravno obratno: vse te izraelske likvidacije so Hamas tako okrepile, da je zmagal na parlamentarnih volitvah. Izraelci niso z likvidacijami - z dekapitacijami palestinskih »terorističnih« skupin - strateško ničesar dobili. In tudi filipinske oblasti niso strateško ničesar dobile z likvidacijami vodij teroristične organizacije Abu Sajaf, ali bolje rečeno - dosegle so le to, da se je teroristična organizacija restrukturirala v kriminalno organizacijo, specializirano za ugrabitve turistov. Terorizem - sodelovanje z islamističnimi terorističnimi organizacijami - je bil poslej le še njena stranska dejavnost, del portfelja. Abu Sajaf ni bil edini, ki se je spričo prehudih pritiskov in spremenjenih okoliščin »reorientiral«, kot tej varianti konca terorja pravi Audrey Kurth Cronin - kolumbijska organizacija FARC (Revolucionarne oborožene sile Kolumbije), ki je začela pod zastavo rdečega terorja, se je kasneje specializirala za trgovino z mamili. Tako kot Al Kajda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.