|  Mladina 20  |  Kultura

revolver

Intervencija od zgoraj - Slikar Arjan Pregl je v preteklosti skozi vizualno umetnost problematiziral družbene in politične razmere v Sloveniji, na novembrski razstavi se je ukvarjal z vprašanjem, kako pestro življenje imajo slike, kadar ne visijo v galeriji, prihodnji teden pa pripravlja razstavo Intervencija od zgoraj, kjer bodo na ogled umetnine na opečenem kruhu. Na toastih si bo mogoče ogledati podobe, vzete iz množične kulture, ki prikazujejo komunistične voditelje, mislece in simbole, v zvočnem delu razstave pa bo mogoče poslušati tudi posnetek branja Marxove knjige Kapital, ki bo zavrten nazaj. Razstava bo od 24. maja na ogled v Galeriji Krško, ki domuje v nekdanji cerkvi sv. Duha.

Bežigrajskih 35 let - 25. maja bodo v Bežigrajski galeriji 2 v Ljubljani odprli razstavo Krog v podobi, na kateri bodo predstavljena dela 39 umetnikov, v katerih prevladuje krog tako na likovni kot simbolni ravni. Razstava je posvečena 35-letnici delovanja Bežigrajske galerije 1 (ta sicer domuje na Dunajski, razstava pa bo v na Vodovodni, kjer domuje “dvojka”).

Magnumova štipendistka - Slovenska fotoreporterka Manca Juvan je ena od treh letošnjih štipendistk fundacije slovite fotografske agencije Magnum, ki deluje v sodelovanju z Univerzo New York (NYU). Juvanovo, ki bo dobila 15.000 dolarjev vredno štipendijo, poznamo zlasti po fotografijah iz tujine, denimo Caracasa, Irana in Afganistana. Tamkajšnje afganistanske “navadne” ljudi je konec lanskega leta predstavila tudi na razstavi v Moderni galeriji.

Festival na šengenski meji - V Vinici se od 5. do 7. avgusta spet obeta festival Schengenfest, na katerem bodo nastopili Kultur Shock, Dubioza kolektiv, Edo Maajka, Pankrti, S.A.R.S., Niet, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Prljavo kazalište in drugi.

Umetnost in sreča - Doslej smo lahko le domnevali, zdaj pa naj bi to končno potrdili tudi znanstveniki z University College London. Vodja raziskave dr. Semir Zeki pravi, da so dokazali, da je opazovanje slik, ki se nam zdijo lepe, primerljivo z opazovanjem osebe, v katero smo zaljubljeni. Pri prostovoljcih se je namreč ob gledanju umetnin, ki so jim bile všeč, v možganih aktiviralo isto območje kot pri zaljubljenosti. Pri tem se je aktiviral živčni prenašalec dopamin, ki poživljajoče vpliva na srce in nas napolni z občutkom ugodja. V Veliki Britaniji že kujejo načrte, kako bodo s pomočjo raziskave umetnost čim bolj približali množicam, tudi z brezplačnim obiskom kulturnih ustanov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.