|  Mladina 21  |  Kultura

revolver

Kdo dobi kresnika? - Finalisti za letošnjega kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman minulega leta, ki jo podeljuje medijska družba Delo, so Evald Flisar z romanom Na zlati obali, Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl, Štefan Kardoš z romanom Pobočje sončnega griča, Sebastijan Pregelj z romanom Mož, ki je jahal tigra in Vladimir P. Štefanec z romanom Odličen dan za atentat. Lani je slavil Tadej Golob s Svinjskimi nogicami, letošnji zmagovalec pa bo znan na kresni večer, 23. junija.

Nacist, pica & temnopolti raznašalec - Bititsch je kratki neodvisni film Petra Bizjaka, ki ga je navdihnila Jurčičeva novela Telečja pečenka. Film pripoveduje o nacistu, odvisnem od pice, ki ga med vsakodnevno rutino zmoti temnopolti raznašalec pic, ki ni prav nič navdušen nad njegovim svetovnim nazorom. Revija Ekran je film, ki je po festivalih pobral kar nekaj nagrad, označila kot “nekaj najbolj posrečenega, izvirnega in duhovitega, kar je pri nas nastalo v zadnjih letih”, po novem pa je na voljo tudi najširšemu svetovnemu občestvu, saj si ga lahko ogledate na video portalu YouTube.

Stand-up odpadnik - 13. in 16. junija bo v Ljubljani in Mariboru nastopil kanadski komik Jason Rouse, ki se s svojim nebrzdanim in precej ekstremnim slogom humorja uvršča med najbolj provokativne ustvarjalce v stand-up komediji na svetu. Revija Metal Hammer ga je razglasila za najbolj metalskega komika na planetu. To ni nenavadno, saj je Jason dobrim poznavalcem neobrzdanega sloga stand-up komedije še kako znan. Je odpadnik v svetu stand-upa, ki mainstream stand-up komedijo obrača na glavo.

Spet muvajo - Skupina Moveknowledgement bo kmalu izdala svoj četrti studijski album Pumpdown, ki ga bodo predstavili 17. junija na koncertu v ljubljanskem CUK Kino Šiška.

Živa književnost - Med 10. in 17. junijem se pred ljubljanskim Škucem obeta že 18. literarno-glasbeni festival Živa književnost, ki se trudi branje in literaturo z nastopi na ulici približati najširšemu krogu ljudi. Med literati, ki se bodo ob prepletu glasbenih nastopov predstavili na festivalu, bodo tudi slovenski pisci mlajše generacije Lučka Zorko, Jan Šmarčan, Tina Grandošek, Petra Zupančič in Matjaž Brulc.
V filmu in na odru - Znani srbski kantavtor Đorđe Balašević se po šestih letih vrača v Slovenijo. 8. junija bo v ljubljanskih Križankah slovenska premiera filma njegovega filma Kao rani mraz, v katerem nastopa Rade Šerbedžija, 9. junija pa koncert, na katerem bo nastopil s 30-člansko skupino Panonska mornarica.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.