Goran Kompoš

16. 6. 2011  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Plošča

Moveknowledgement: Pump Down!!!

2011, Beton Records

Zbiranje vtisov o zanimivejših dosežkih domačih glasbenikov navadno pospremi tista tolažilna fraza: »Presežek za slovensko glasbeno ponudbo.« Nedavno objavljeni četrti studijski album zasedbe Moveknowledgement take tolažbe ne potrebuje, saj ga lahko z veseljem postavimo zraven najrazburljivejših plošč tujih glasbenikov. No, domačo (sredinsko) publiko je zasedba očarala že s prvima ploščama. Leta 2007, po kadrovskih spremembah, pa je z eksperimentalnim tretjim albumom Listen to Nebukadnezar, presenetila še tiste zahtevnejše, zvedavejše poslušalce.

Moveknowledgement z doslej najzrelejšim, najbolj dodelanim in zvočno najzanimivejšim albumom.

Moveknowledgement z doslej najzrelejšim, najbolj dodelanim in zvočno najzanimivejšim albumom.
© © Beton Records

S ploščo Pump Down!!! se bo peterica sedaj bržkone prikupila obojim. Nekaj takega je lani z izjemnim raperskim dosežkom Parada ljubezni denimo uspelo Moveknowledgementovemu frontmanu N'toku. Podobnosti med ploščama pa se tu končajo - če seveda odmislimo N'tokovo značilno zgoščeno zlaganje rim. Deset novih skladb ljubljansko-novomeške druščine presežek prinaša predvsem v razgibanem muziciranju. Na eni strani oprtem na raziskujočo dub-rockovsko estetiko predhodnika in na drugi strani informiranem s svežimi domislicami razburljivih muzik, ki sežejo vse od igrivih elektronskih posegov do punkovske udarnosti in hrupnih rockovskih izpeljank. Pa ne gre za kakšno brezglavo kolažno zlepljenko trendovskih vplivov. Zasedbi uspe iz njih mojstrsko izklesati kompakten, sebi lasten energičen izraz, ki ob sodobnih pomehkuženih sredinskih smernicah učinkuje še bolj prepričljivo. Že uvodne, skrbno ukrojene skladbe oznanjajo, da je Pump Down!!! doslej najzrelejši, najbolj dodelan in zvočno najzanimivejši Moveknowledgementov album. In ko že posumiš, da so najslajši glasbeni bonbončki iz povsem razumljivih sodobnih potrošniških vzgibov pragmatično dobili prostor na začetku ploščka, nadaljnji posluh razkrije, da najmočnejše skladbe sledijo šele v drugi polovici. Še najmanj glasbenih užitkov pravzaprav ponuja prvi, sicer čisto spodoben, širši publiki na ušesa pisan singel Average Bear. Zdi se, da se v njegovi izrazito trendovski podobi izgubi del prepoznavne zasedbine identitete, čeprav je res, da se v kontekstu albuma znajde veliko bolj suvereno. Je pa iskanje morebitnih pomanjkljivosti na tako popolnem albumu povsem neprimerno početje. Decembra smo navadno vajeni dveh lestvic glasbenih dosežkov, ki so najbolj zaznamovali iztekajoče se leto. Ena je namenjena tujim glasbenikom, druga domačim. Verjetno predvsem zato, ker bi sicer lahko zmotno pomislili, da je domače produkcije še manj, kot je je v resnici. No, če bi obstajala skupna lestvica, bi se plošča Pump Down!!! skoraj zagotovo znašla povsem pri vrhu. Nove skladbe izvrstno učinkujejo tudi v koncertnem kontekstu, o tem smo se že prepričali na recentnih nastopih. Za še boljši, celosten vtis pa se priložnost ponuja že danes, ko bo Moveknowledgement novi material predstavil na promocijskem koncertu v Kinu Šiška.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.