|  Mladina 26  |  Kultura

revolver

Polmilijonti strip - Spletna stran Stripgenerator, na kateri lahko vsak ustvarja stripe z vnaprej pripravljenimi podobicami ali s takšnimi, ki so plod lastne kreativnosti, je zabeležila svoj polmilijonti strip. Stripovska stran, ki je prerasla v skupnost in združuje obiskovalce z vsega sveta, je sicer skupni projekt slovenskega podjetja 3fs ter oblikovalca in člana kreativne skupine ZEK Crew Žige Aljaža. Slednji je tudi avtor Stripgeneratorjevih izvirnih stripovskih junakov.

Koncerti, koncerti - V soboto, 2. julija, na Gradu Trate, ki stoji na meji med Slovenijo in Avstrijo, pripravljajo tradicionalni Festival na meji, na katerem bodo tokrat nastopili Klopotec, Trate Jr., Stretched Holiday, The Pictures of Dorian Gray, Džumbus, Radiostorm, SZD, Within the Tides, Živi zid, Cosa nostra, Killa Marrilla in Black Afghan. Med 14. in 16. julijem pa lahko skočite na Reko na Hartera festival, kjer so napovedani Trentemøller, Hercules and Love Affair, James Holden, Brodinski, Photek, Pearson Sound, Hudson Mohawke, Feadz in številni drugi. Še vest iz Ljubljane: koncert Eltona Johna, ki bi moral biti 2. julija na Mestnem stadionu v Izoli, je zaradi logističnih težav na turneji prestavljen na 11. novembra in v ljubljansko dvorano Stožice.

Poezija na prangerju - Še vse do nedelje, 3. julija, lahko v Rogaški Slatini in Rogatcu ujamete osmi Festival Pranger, ki združuje pesnike, kritike in prevajalce poezije. Na festivalu, kjer vsako leto sodeluje devet izbranih slovenskih pesnic in pesnikov ter po trije člani kritiške skupine za pesništvo in skupine prevajalcev slovenske poezije, poezijo berejo na odrih in zase, vsakič pa pozornost namenijo tudi eni od držav ali kultur, v katere jezik prevajamo slovensko poezijo. Letos je to Danska, od koder prihajata mlada pesnika Mette Moestrup in Palle Sigsgaard, dodatno pa se bodo poklonili še največji danski pesnici, Inger Christensen. V okviru festivala bo potekala tudi konceptualna okrogla miza Poezija in stečaj z gostoma dr. Bogomirjem Kovačem in dr. Marijanom Dovičem.

Otvoritveni projekt EPK - Mariborska in ljubljanska operna hiša skupaj z zavodom Maribor 2012 pripravljata uprizoritev znamenite opere Črne maske skladatelja Marija Kogoja. Režiral jo bo Janez Burger, za novo verzijo partiture pa bo poskrbel Uroš Lajovic, ki bo tudi dirigent predstave. Premiera bo 14. januarja 2012 v SNG Maribor in bo hkrati tudi otvoritev projekta Evropska prestolnica kulture, ki se v prihodnjem letu obeta Mariboru.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.