Staš Zgonik

 |  Mladina 27  |  Ekonomija

Top flop: Dražja elektrika

Vir: Eurostat

Povprečna cena električne energije za gospodinjstva se je v drugi polovici leta 2010 v primerjavi z drugo polovico 2009 v Evropski uniji zvišala za 5,1 odstotka, cena plina pa za 7,7 odstotka. Povprečna cena za kilovatno uro, z vsemi dajatvami vred, je bila 17 centov, v Sloveniji 14 centov. Največ, 27 centov za kilovatno uro, so za elektriko plačevali Danci, najmanj, dobrih 8 centov, pa Bolgari. Preračunano glede na kupno moč je bila elektrika najcenejša v Franciji, najdražja pa na Madžarskem. Slovenija je bila v EU na drugem mestu po podražitvi zemeljskega plina, saj se je v omenjenem obdobju podražil za 25 odstotkov. Samo v Italiji je bil dvig povprečne cene višji, kar 47-odstoten. Najdražji je bil zemeljski plin na Švedskem, najcenejši v Romuniji. Preračunano glede na kupno moč pa so za plin najmanj plačevali v Luksemburgu, največ pa v Bolgariji. Povprečna cena elektrike se je v Sloveniji v omenjenem obdobju povišala za 6,3 odstotka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.