Gregor Cerar,STA

Matjaž Rogelj neuradni svetovni prvak v računalništvu

Osrednji del tekmovanja so bila predavanja tekmovalcev, ki so pet dni zagovarjali vnaprej oddano nalogo - Matjaževa je obsegala 1376 strani - in odgovarjali na vprašanja 50-članske mednarodne komisije ter številne publike v Mednarodnem centru Instituta Sat 5 v Riu de Janeiru. Rogljev petdnevni nastop je neposredno spremljalo kar 10.000 ljudi.

Na drugo mesto se je uvrstil predstavnik Azije iz Japonske, sledijo pa predstavnik ZDA, Afrike (iz JAR), Avstralije ter Južne Amerike (iz Venezuele).

Med Rogljevimi sotekmovalci so bili trije doktorji znanosti in dva magistra, Rogelj pa je bil med vsemi najmlajši. Zaključek priprav je potekal v Riu de Janeiru, kjer je Rogelj že od srede decembra.

Rogelj je za tekmovanje prebral 50.000 strani teorije in 30.000 strani aplikacij teorije v prakso. Za uspešen nastop je potrebno še splošno znanje in računalniška razgledanost ter lastne ideje in vizije za prihodnost.

Rogljeva naloga ima naslov Računalniški sistemi prihodnosti, v njej pa obravnava računalniške sisteme, algoritme, matematične funkcije in funkcijske povezave ter umetno inteligenco.

Na tekmovanju je bilo možno doseči 100 točk, od tega 60 odstotkov predstavlja znanje in poznavanje računalništva, 20 odstotkov izvirnost, nove ideje, pogled v prihodnost in vizije, ostalih 20 odstotkov točk pa je vredna predstavitev naloge na tekmovanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.