Jaka Železnikar

Militarizacija akademskega prostora

Študentke in študentje FDV so danes dekanu Fakultete za družbene vede dr. Igorju Lukšiču in vodstvu Fakultete predali izjavo, v kateri izražjo nesprejemljivost obiskov in predavanj, kakršnemu so priča danes, ko, kot govorca, nastopata dr. Knut Kirste (Urad za informiranje in tisk pri zvezi NATO) ter g. James Appathurai (Oddelek za politične zadeve pri zvezi NATO).

Izjavo navajamo v celoti:




Spoštovani dekan Fakultete za družbene vede dr. Igor Lukšič!

Študentke in študentje vaše fakultete, ki še premoremo trohico kritične refleksije in nam javni govori ali masovna predavanja ustvarjalcev in reproducentov paradigme vojne niso samoumevna in sprejemljiva, vam sporočamo, da zavračamo tovrstno kontinuiteto 'pranja možganov' ter intenzivno posiljevanje z zgrešenimi kvazi znanstvenimi, torej neintelektualnimi, zgolj birokratskimi in predvsem ideološkimi temami.

Vse kaže, da so na FDVju obiski t.i. uglednih 'svetih krav' iz NATO flot postali vsakdanjik.

NOT IN OUR NAME!!!

NE V NAŠEM IMENU!!!

Namesto obveščanja javnosti o slovenskem vključevanju v NATO s predavanji o politični načrtih širitve zveze NATO vam predlagamo, da na FDV povabite domače ali tuje strokovnjakinje in strokovnjake, intelektualke in intelektualce, ki lahko javnost obvestijo, če hočete - intelektualno obogatijo (kar je bojda namen študija), ter predstavijo vloge organiziranosti in procese zunaj zveze NATO! Izven paradigme vojne torej!

Na predavanja lahko za spremembo kot poslušalce in ne govorce velikodušno povabite dr. Knut Kirste (Urad za informiranje in tisk pri zvezi NATO) ter g. James Appathurai (Oddelek za politične zadeve pri zvezi NATO).

Naj se le učijo, morda bodo tudi njihove omejene uradniške strukture nekoč zadihale čas in kontekst, v katerem so se izgubile.

Če FDV še nikdar bi bila avtonomna, to nikakor ne pomeni, da tudi v bodoče ne bi mogla biti. Namesto snovanja 'črt odličnosti' in razstavljanja trofej, ki kot nagrobni spomeniki opozarjajo na dosežke preminulih in še živečih profesorjev, uperimo znanje in energijo v kvaliteto študija oz. t.i. intelektualni (človekov) kapital, ki ga na FDV tako kritično primanjkuje!

Z ideološko propagando nas zasičujejo militantni oblastniki, vsakdanji mediji, nakupovalni centri ... Prostori, kamor so se nekdaj zatekale intelektualne reference ali so bili temu prvotno namenjeni, pa izginjajo, oziroma se s takšnimi dogodki militarizirajo.

Če naj bi Fakulteta služila tudi študentkam in študentom, ne le oblastnikom militantnih logik, upoštevajte tudi naše potrebe in zahteve!

Študentke in študentje Fakultete za družbene vede, Univerza v Ljubljani




Zbiranje podpisov je v teku, vsakdo pa je povabljen, da doda svoj podpis preko spletne strani http://studentifdv.tripod.com.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.