Damjana Kolar

Taraf De Haidouks v Ljubljani

Taraf De Haidouks (Razbojniska banda) so skupina iz romunske vasi Clejani nedaleč od Bukarešte. Ducat instrumentalistov in pevcev, starih od 20 do 78 let, do leta 1990 ni nikoli igral izven svojega okolja, dokler jim belgijska založba ni omogočila snemanja plošče in nastopanja na evropskih koncertnih odrih.

Prvi album "Musique des Tsiganes de Roumanie", je zahodni Evropi predstavil glasbo romunskih Romov, ki vključuje tudi srednjeveške balade, turške in balkanske plese ter značilno vokalno tehniko, ki spominja na izvorno indijsko.

Postali so ljubljenci evropskih prizorisc etno glasbe (Montreux, Roskilde, Womad, ...), kot tudi uličnih in gostilniških zabav.

Drugi album, 'Honourable Brigands, Magic Horses and Evil Eye,' so posneli leta 1994 v Romuniji. Nemški kritiki so ga izbrali za najboljši album v kategoriji 'world music' leta 1995.

Med svetovnimi turnejami se vračajo v Clejani, kjer so še vedno del tradicionalnega družabnega življenja – krstov, porok in podobno. S svojim imenom se zelijo pokloniti junakom iz srednjeveških balad.

Člani ansambla so kot manekeni sodelovali na modni reviji stilista Yohjija Yamamote v koreografiji Pine Baush, v Royal Festival Hall of London pa so nastopili z legendarnim Kronos Quartetom. Sodelovali so tudi v filmu 'The Man Who Cried,' angleške režiserke Sally Potter, za katerega so prispevali pet skladb.

Vstopnina: 2500 SIT.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.