Uredništvo

 |  Družba

Novorojenki dali ime Ljubljana

Mala Ljubljana

Mala Ljubljana

Mlada zakonca Laurence in Alexa Heuschen iz mesta Liege v Belgiji, ki sta leta 2002 preživela počitnice v Ljubljani, je prevzel pomen legende in zven imena Ljubljana. Svojo prvorojenko, rojeno 30. oktobra 2007, sta poimenovala Ljubljana, so sporočili z Zavoda za turizem Ljubljana. Mlada družina bo glavno mesto spet obiskala prihodnje leto.

Tisti, ki jim je, kot je bila Antonu Tomažu Linhartu, slovenska prestolnica pri srcu, zagovarjajo mnenje, da njeno ime lahko izvira le iz slovenske besede "luba", "ljubljena". Etimološka razlaga torej pravi, da je slovenska romantična prestolnica dobila ime glede na svoj sloves - črko "e" je zamenjala črka "a" in iz "ljubljena" je nastala "Ljubljana", so legendo pojasnili v ljubljanskem zavodu za turizem.

Mlada starša prijateljem in znancem z veseljem pojasnita pomen imena slovenske prestolnice, ki se jima je tako priljubila.

V letu 2009 se namerava družina na povabilo mesta Ljubljana in Slovenske turistične organizacije vrniti v mesto, po katerem je dekletce dobilo ime. Mlada družina se veseli vrnitve v Ljubljano, ko se bo srečala tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, so še sporočili z zavoda. (STA, bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.