Uredništvo

 |  Družba

Sophia Loren si želi beatifikacije Janeza Pavla II.

/media/www/slike.old/novice/sophialoren_1221508903.jpg

© Arhiv Mladine

Med pričanji, ki jih je Vatikan prejel v prid beatifikaciji pokojnega papeža Janeza Pavla II., je tudi pismo italijanske filmske dive Sophie Loren, je poročal italijanski tednik Chi, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"V svojem srcu ljubosumno varujem spomin na Janeza Pavla II.," v pismu, ki ga je prejel za primer beatifikacije pokojnega papeža pristojni prelat Slawomir Oder, piše z oskarjem nagrajena zvezdnica. "Ta spomin je vsakodneven. Šla sem na grob Janeza Pavla II. v Vatikanu, da bi se mu poklonila in molila, da bi pokazala svoje veliko občudovanje in verovanje. K njemu sem se v določenem trenutku tudi obrnila po blagoslov za mojo celotno družino," je še zapisala Lorenova.

Postopek za beatifikacijo Karola Wojtyle so sprožili že dva meseca po njegovi smrti 2. aprila 2005. Tako kratek rok - običajno mora preteči pet let - je določil njegov naslednik, Benedikt XVI. in s tem odgovoril na pozive vernikov, predvsem iz Poljske, naj se Janeza Pavla II. takoj razglasi za svetnika.

Doslej najhitrejšo beatifikacijo so opravili v primeru Matere Tereze. Za blaženo je bila razglašena leta 2003, šest let po smrti, pri čemer je sam Janez Pavel II. odpravil daljše čakalno obdobje.

Glede na nepotrjene informacije, ki so pricurljale v javnost, naj bi Janeza Pavla II. za blaženega razglasili ob peti obletnici njegove smrti, torej 2. aprila 2010, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Za razglasitev za svetnika pa je potrebno dokazati še en čudež. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.