Uredništvo

 |  Svet

V rudniku v Čilu začeli vrtati rešilni jašek

V rudniku v San Joseju v Čilu, v katerem je 700 metrov globoko že več kot tri tedne ujetih 33 rudarjev, so začeli vrtati rešili jašek. Za 66 centimetrov širok in 702 metra globok jašek naj bi potrebovali dva do štiri mesece, po njem pa naj bi nato rudarje enega za drugim dvignili na površje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne je povedal, da upajo, da bodo dnevno izkopali osem do 15 metrov jaška. Najprej bo velik mehanični kopač izkopal 15 metrov globoko luknjo, nato pa bo z delom nadaljeval ogromen hidravlični vrtalnik. Reševalci upajo, da bo ta nov vrtalnik, ki so ga dobili iz Nemčije, pospešil vrtanje.

Rudarji so 700 metrov globoko v rudniku zlata in bakra zasuti od 5. avgusta, torej z današnjim dnem že 26. dan, in so tako v rudniku ujeti dlje kot kdorkoli doslej. Lani so bili trije rudarji 25 dni ujeti v rudniku na jugu Kitajske, sicer pa so le redka reševanja iz rudnikov trajala več kot dva tedna. Da so rudarji še živi, so sicer reševalci izvedeli šele 22. avgusta, ko so po jašku, ki so ga vrtali reševalci, rudarji poslali sporočilo, da so živi. Po tem jašku jim sedaj pošiljajo hrano, vodo in druge potrebščine. Lahko tudi komunicirajo s svojci, od katerih so se nekateri utaborili pri jašku. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.