|  Kultura

Fičo Balet v Stari mestni elektrarni

/media/www/slike.old/novice/fiobalet.jpg

© ficobalet.org/Iztok Ameršek

V Stari mestni elektrarni bo drevi ob 21. uri premiera predstave Trg v izvedbi Fičo Baleta. Predstava je nastala po motivih besedila Petra Handkeja z naslovom Ure, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem, v njej pa nastopajo plesalci, ki so se iz plesa urili na Fičo treningih pod vodstvom Gorana Bogdanovskega. Ponovitve bodo 2.,3. in 4. junija.

Predstava je postavljena na trg, ki je lahko mestni trg ali trg posameznikove notranjosti. "Ljudje hodijo čez trg in to je vse. V procesu nismo razvijali karakterjev v psihološkem smislu. Vedno smo začenjali zgodbe in nas konec ni zanimal. Kar smo videli, nismo razkrili, poskušali smo ostali v sliki, v trgu. Trg predstavlja tisto točko nič, kjer postane posameznik zaradi druge osebe jasnejši. Trg je tisti kraj, kjer lahko izvemo in vidimo čisto vse ali pa ne opazimo ničesar," o predstavi piše v sporočilu za javnost.

Fičo Balet je nekonvencionalna sodobnoplesno-gledališka skupina, ki prek plesnih predstav, izobraževanj, festivalov in razvojnih projektov ljudem na sodoben način omogoča doživeti umetnost. Od leta 2000 so sodelovali z več kot 200 umetniki ter s predstavami in delavnicami gostovali po Sloveniji in v tujini. Poslanstvo Fičo Baleta je v približevanju sodobnega plesa vsakemu telesu oziroma človeku.

Bogdanovski, ki je z asistenco Lee Jurišič poskrbel za koreografijo predstave Trg, je ustanovitelj in glavni mentor Fičo treningov. Plesalcem, ki se pridružijo skupini pravi: "Ne bomo vas učili kako plesati, ker to že znate. Trenirali bomo svoja telesa, duh in um skozi ples". Bogdanovskega med drugim zanimajo telesa, ki niso profesionalno trenirana v sodobnem plesu. Prav tako rad sodeluje z večjim številom ljudi, "z energijo in s kaotično kompozicijo, ki v svojem bistvu odpira mir". Kot koreografa in mentorja pa ga zanimata umetniška in družbena funkcija plesa.

V predstavi Trg bodo nastopili Manca Dorrer, Petra Guček Tomšič, Julija Magajna, Maja Kavzar, Janja Buzečan, Anja Keber, Manca Kaliman, Maria Maridaki, Iva Tratnik, Tina Koščak, Gaja Madžarevič, Miha Tomšič, Miha Pribošič, Miha Jenšterle, Samo Židan in Sašo Rutar. Za zvok in glasbo v predstavi je poskrbel Brane Zorman, sceno je zasnovala Irena Pivka, pod video pa se podpisuje Maša Nonković. Predstava je nastala v koprodukciji z ljubljanskim zavodom Bunker in Zvezo kulturnih društev Ptuj. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.