Erik Valenčič

 |  Mladina 30  |  Svet

O cerkveni pedofiliji, stotič

Ko še ateist upa, da pekel obstaja

A na koncu se je izkazalo, da je vse res. Pokazalo se je, da drži vse tisto, na kar so opozarjali - po mnenju Vatikana - škodoželjni, nesramni, vulgarni, proticerkveni, komunistični mediji, ko so poročali, da je vrh Rimskokatoliške cerkve dolga desetletja zavestno in načrtno prikrival pedofilijo, ki se je dogajala po vsem svetu. Po do zdaj zbranih dokazih so najbolj trpeli otroci in mladostniki na Irskem, kjer so spolne, fizične in psihične zlorabe dosegale, lahko bi rekli, biblijske razsežnosti. Zadnje dni se sicer veliko piše o tej temi, a podrobnosti zločinov so odrinjene na rob. V zadnjih letih je pojem pedofilija, zahvaljujoč Vatikanu, postal nekaj abstraktnega, nekaj, kar težko povežemo s kakršnokoli vizualno predstavo. Pri tem je paradoksalno, da več kot se o tem piše in govori, bolj se sam pojem umika v abstraktnost, neprepoznavnost. Zdi se, kot da so se mediji, sicer navadno nikoli sramežljivi, ko je treba razkrinkati najbolj umazane podrobnosti slehernih zločinov, tokrat znašli v svojevrstni zadregi in se ne želijo spuščati v podrobnosti pedofilskih afer. Ne piše se o tem, kako so duhovniki in tudi njihovi nadrejeni analno posiljevali dečke, onanirali na deklice, se v svoji spolni sprijenosti znašali celo nad dojenčki in podobno. Prav tako ne beremo o samomorih, ki so jih storili mladostniki, ker niso prenesli travm iz zgodnjega otroštva. Takih primerov res ni malo. Ne zasledimo niti zapisov o tem, kako so si cerkveni in vatikanski uradniki pošiljali dolga pisma, v katerih so se spraševali, kako zavarovati ugled, premoženje in neko domnevno čast Cerkve, če bi omenjene afere, do sedaj jih je znanih na deset tisoče, kadarkoli prišle na dan. Mimogrede, Vatikan je v tajnem pismu leta 2001 vsem nadškofom eksplicitno naročil, naj pedofilske afere zadržijo zase. Če bi ravnali drugače, bi jih lahko doletelo izobčenje iz Cerkve. Veste, kdo je podpisal pismo? Kardinal Joseph Ratzinger, danes bolj znan kot papež Benedikt XVI. Še ateist na trenutke upa, da pekel res obstaja in da bodo vsi ti ljudje s cerkvenim vrhom vred končali v njegovem najglobljem breznu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.