Jure Erznožnik

 |  Mladina 31  |  Svet

Po arabski pomladi zdaj izraelsko poletje?

Protestniki so sprva zahtevali samo izboljšanje stanovanjske politike - nižje cene stanovanj in najemnin. Zdaj zahtevajo še brezplačno javno šolstvo, državne štipendije in dostopnejše zdravstvo.

Izraelski politolog in profesor na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, Jaron Ezrahi, ob za zdaj mirnih protestih v Tel Avivu, na katerih državljani zahtevajo več socialnih pravic, meni, da se desničarski vladi ni treba bati, da bi morala oditi, da pa jo znajo najprej zapustiti verske stranke in stranke skrajne desnice. Levičarski novinar in politični komentator Gideon Levy pa je v nedeljski izdaji dnevnika Haaretz v vznesenem članku zapisal, da je vlade premiera Benjamina Netanjahuja po sobotnem protestnem shodu, na katerem se je zbralo več kot 150 tisoč udeležencev, konec. Prepričan je, da je lahko vsak Izraelec ponosen na mini Woodstock, ki se je zgodil na eni najbolj snobovskih ulic Tel Aviva, na aveniji Rothschild, kjer mladi in manj mladi že tretji teden postavljajo šotore in v njih bivajo. »Tent-city« (šotorišče sredi mesta) je po njegovem znanilec velikih sprememb, ki naj bi jih od svojih oblasti zahtevali državljani. Ne le, da so v zadnjem času močno poskočile cene goriv, v mestih je zaradi visokih najemnin vse težje priti do študentske sobe ali družinskega stanovanja. In če so bili protesti sprva usmerjeni le proti neustrezni stanovanjski politiki, se zdaj upirajo še zdravniki, matere majhnih otrok zahtevajo cenejše vrtce, v ponedeljek je stavkalo tudi več javnih uslužbencev. Protestniki nameravajo premieru v naslednjih dneh izročiti seznam zahtev. Med njimi sta tudi uskladitev (dvig) plač javnih uslužbencev s tistimi v gospodarskih panogah in znižanje davka na dodano vrednost. V bolnišnicah naj bi zaposlili več zdravnikov in medicinskih sester, v šolah pa več učiteljev. Položaj policistov, gasilcev in socialnih delavcev naj bi izenačili s položajem teh javnih uslužbencev v državah OECD. Poleg tega so se protesti razširili še v druga mesta, podobna šotorišča rastejo tudi v Jeruzalemu, Nazaretu in drugod, shodov pa se ob Judih udeležujejo tudi Arabci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.