Manipulator / Koruzna bolezen za sladokusce

Koruzna bulava snet: nadloga slovenskih kmetov in kulinarična specialiteta južne Amerike

Deja Crnović
MLADINA, št. 37, 16. 9. 2006

Glivična koruza

Glivična koruza
© Maja Kozinc

Letos jo je kmetom zaradi sušnega poletja poleg drugih tegob zagodla tudi koruzna bulava snet, bolezen, ki se v Sloveniji v širšem obsegu pojavlja ob suši ali toči. Ker je obolela koruza skrajno sumljivega videza in vzbuja kar nekaj skrbi med očividci, smo se obrnili na strokovnjaka za koruzo na Kmetijskem inštitutu Slovenije, Zorana Čergana, univ. dipl. inž. agronomije. Ta nam je potrdil, da gre pri koruzni sneti za glivično bolezen, ki se "ne prenaša na ljudi in živali". V bulah je strupen snetljiv prah, ki pa se iztisne, ko bule popokajo, ostanke pa lahko izpere dež, zato je silaža takšne koruze še vedno možna. Po ugotovitvah nemških strokovnjakov taka silaža ne vpliva na zdravje živine. Pojavlja se zgolj zmanjšana ješčnost živali, ki je posledica slabšega okusa obolele koruze.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Deja Crnović
MLADINA, št. 37, 16. 9. 2006

Glivična koruza

Glivična koruza
© Maja Kozinc

Letos jo je kmetom zaradi sušnega poletja poleg drugih tegob zagodla tudi koruzna bulava snet, bolezen, ki se v Sloveniji v širšem obsegu pojavlja ob suši ali toči. Ker je obolela koruza skrajno sumljivega videza in vzbuja kar nekaj skrbi med očividci, smo se obrnili na strokovnjaka za koruzo na Kmetijskem inštitutu Slovenije, Zorana Čergana, univ. dipl. inž. agronomije. Ta nam je potrdil, da gre pri koruzni sneti za glivično bolezen, ki se "ne prenaša na ljudi in živali". V bulah je strupen snetljiv prah, ki pa se iztisne, ko bule popokajo, ostanke pa lahko izpere dež, zato je silaža takšne koruze še vedno možna. Po ugotovitvah nemških strokovnjakov taka silaža ne vpliva na zdravje živine. Pojavlja se zgolj zmanjšana ješčnost živali, ki je posledica slabšega okusa obolele koruze.

Manj izbirčni pa naj bi bili Američani. Bulava snet se po Čerganovih besedah kot gobova jed pripravlja predvsem v Južni Ameriki. Mehičani ji rečejo cuitlacoche, gliva je užitna, ko je še mlada in bele barve; napotil nas je tudi na množico receptov za njeno pripravo, ki jih je najti na spletu. Tako naj bi mlade glive "znan ameriški pisec gobarskih priročnikov, David Arora, [zrezal] na rezine in pražil na čebuli, skupaj z zrnjem mlečne koruze", so zapisali na spletnih straneh Gobarskega društva Lisička Maribor, www.gobe.si. Sicer pa naj bi bilo dva tedna staro meso koruzne sneti sladkasto in aromatično, med drugim vsebuje tudi vanilin in glukozo. Jed pri prodiranju na evropske in ameriške jedilnike še ni imela večjega uspeha, v ZDA so jo leta 1989 poskusili tržiti kot mehiške tartufe, vendar je v glavah ljudi, predvsem kmetov, še vedno močno prisotna predstava o glivi kot nadležni bolezni pridelkov. V Ameriki naj bi v nekaterih bolj prestižnih restavracijah cuitlacoche že dosegala vrtoglave cene, za domačo pripravo pa lahko več receptov najdete na strani http://www.sweetcorn.uiuc.edu/Common-smut/Recipes.htm. Pa dober tek.

povezava

povezava

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Naslovna tema

Kje bo volivce iskal Vladimir Prebilič?

Upanje sredice

Teden

V šoli ali doma?

Ustavno sodišče potrdilo ustavnost zakonskih sprememb pri urejanju šolanja od doma

Kultura

»V Ljubljani se dogaja to, kar opažam povsod po Evropi«

Vincenzo Latronico, italijanski pisatelj, avtor svetovne uspešnice Popolnosti, o Berlinu nekoč in danes, gentrifikaciji, normativnem seksu, izgubljenem evropskem projektu in pomenu skupnosti