Max Modic

27. 8. 2003  |  Mladina 34

Politični seksapil

Erotični potenciali slovenske politike

"Premikava se počasi. Moja koža je živa in vsa sem vzburjena, ko mu z rokami pomagam, da mi sleče pulover, in mu usmerim usta k svojim prsim. Pomagam mu odpeti zadrgo na hrbtni strani mojih hlač, nato pa neverjetno drzno potisnem svoji ritnici navzgor in njegovo glavo navzdol. Z usti me ljubkuje po celem telesu. Zaradi teme so moje roke vse bolj drzne, spustijo se po njem, poiščejo njegov kot kamen trd klin..." Jep, tudi ženske fantazirajo o privlačnosti prepovedanega, pravi Nancy Friday. Če bi pismo, ki do sočnih podrobnosti opisuje Emmino bežno in burno, čeprav izmišljeno telesno izkušnjo z utelešenjem njenih vlažnih sanj, v zbirko ženskih seksualnih fantazij pod naslovom Moj skrivni vrtiček prifrčalo iz Slovenije, bi si lastnika kot kamen trdega klina vsaj bežno vizualizirali ne glede na to, v kateri sferi družbenega udejstvovanja bi vključili erotični brskalnik. Seveda bi fantazirani objekt poželenja najprej in najlažje našli na estradi ali v športnih arenah, podobno neproblematičen, da ne rečem rahlo predvidljiv, pa bi bil nabor kandidatov v podjetniškem ali (pop)kulturno umetniškem sektorju. Hej, kaj pa, če bi za hec preklopili na politiko? Kateri poslanec, minister, sekretar ali član vlade bi lahko odpenjal zadrgo na hrbtni strani njenih hlač? Čigava usta bi Slovenke med erotičnim sanjarjenjem najraje usmerile k svojim prsim? Kdo bi jih lahko ljubkoval po celem telesu? Si predstavljate? Si predstavljajo Slovenke? Ali Slovenke sploh fantazirajo o politikih, se jim prepirljivi predstavniki ljudstva sploh zdijo vredni greha? Jasno, da fantazirajo, ampak kot bomo videli v nadaljevanju, njihove fantazije ciljajo više, kot ponuja razpoložljiva garnitura na Šubičevi.

In Slovenci? Ker smo z eno nogo že vstopili v veliko evropsko skupnost narodov in njenih običajev, vemo, da nas približno devet od desetih med dvajsetim in petdesetim letom refleksno pogleda za lepo žensko. Vemo tudi, kam so usmerjeni naši erotično naravnani pogledi. V njenih nogah iščemo dokaz seksualne premoči, po zadnjici sklepamo na njeno spolno živahnost, iz postave luščimo njeno osebnost, iz prsi njeno popolnost, po ustnicah sodimo o njeni poltenosti, iz nasmeha razbiramo njeno naklonjenost in iz pogleda njen značaj. Ha, in katera je potemtakem tista slovenska družbeno politična delavka, ki nam s svojo govorico telesa ne pusti spati? Ostanite z nami in presenečeni boste. Oziroma, če prav premislim, ne boste.

Drži, v nadaljevanju se bomo ukvarjali z vprašanji, ob katerih so se volivke in volivci vedno od srca muzali, niso pa si jih upali jasno in glasno ubesediti, kaj šele da bi jih nadgradili z zahtevki po natančnih in nedvoumnih odgovorih. Ti odgovori morda res niso ključnega pomena za nacionalno substanco, razkrijejo pa marsikaj o nacionalni potenci. Skratka, odgovori na vprašanja: Kdo so naši družbeno politični delavci in delavke, ki se jim volilno telo ne more upreti? Kdo je Jan Plestenjak državnega zbora z okolico? In najpomembnejše, zakaj na političnem prizorišču niti z lučjo pri belem dnevu ne najdemo Natalije Verboten? Da si ne bi mislili, ne premoremo niti Jana Plestenjaka. Dejstvo, ob katerem se velja zamisliti. Stvari so brez dvoma resne in kličejo po temeljitejšem vpogledu.

Nekaj je treba storiti

Redni bralec našega omiljenega tednika najbrž ve, zakaj omenjamo Natalijo in Jana v zvezi s pregovorno neseksapilno znanostjo, kakršna je politika, ostalim pa v izogib morebitnim nejasnostim in zavoljo lažjega razumevanja pričujočega sestavka v nekaj potezah osvežimo snov. Pred letom dni smo v uredništvu sestavili anketo, s katero bi naposled zvedeli kaj več spolnih navadah Slovencev. V okviru obsežnega vprašalnika, na katerega se je z uporabnimi odgovori odzvalo skoraj dva tisoč anketirancev, je bilo tudi vprašanje, s katero osebo iz javnega življenja bi Slovenci oziroma Slovenke najraje skočili v posteljo. Slovenski moški (in peščica žensk) so takorekoč enoglasno izbrali Natalijo Verboten, Slovenke (in par Slovencev) pa so za nianso manj triumfalno, a še zmeraj najbolj prepričljivo zahrepenele po dotikih Jana Plestenjaka, medtem ko sta se na drugem do tretjem mestu za njihovo naklonjenost pulila nič več ledig und fraj Sebastjan Cavazza in Borut Pahor. Poleg Boruta Pahorja se je na seznamu zaželjenih slovenskih moških, za razliko od tistega z najbolj seksapilnimi slovenskimi ženskami, znašlo kar nekaj imen s političnim pedigrejem, zato smo se že takrat zavezali, da bomo ob prvi priliki z erotičnimi vatli posebej premerili izključno predstavnike ljudstva, ki vozijo volilno telo v lepšo prihodnost.

No, ta prilika je napočila zdaj. Zložili smo kratek in jedrnat vprašalnik ter ga posredovali Ninamediji, ki je na polovici julija vročini navkljub s polno paro zagnala svojo sondažno mašinerijo, s katero je v dopustniško razpoloženo volilno telo špiknila na 450 koncih. Deset dni kasneje so po elektronski pošti prišumeli rezultati, ob katerih je predsednik posebne uredniške komisije za ugotavljanje spolne privlačnosti slovenskih političark in politikov presenečen dvignil obrv, ostali člani komisije pa so se nekam zarotniško nasmihali.

Če si sposodimo dikcijo konvencije o prihodnosti Slovenije, si bomo zdaj skupaj ogledali, kaj je v libidinalnem smislu vrednostno središče nacije in katere so tiste erotične točke, ki združujejo državljanke in državljane.

Dominantna moška linija

Volilno telo smo za ogrevanje dregnili s ključnim vprašanjem, kateri slovenski poslanec oziroma družbeno politični delavec se mu zdi seksualno najbolj privlačen, na voljo pa smo mu dali tri odgovore po načelu zlata, srebrna, bronasta. Komisija je imela obilo pripomb v smeri redundance ter eksplicitnosti omenjenega vprašanja, češ Borut Pahor, serijsko šarmantni, žametni in najbolje oblečeni Slovenec, bo terminatorsko odpihnil konkurenco, ki nam poslej ne bo očitala le tega, da objavljamo ponarejene dokumente, marveč da smo skozi tranzicijsko podzemlje speljali še tretjo pot. Podpisani predsednik komisije pritiskom ni popustil in ob analizi izsledkov so jagenjčki dokončno obmolknili.

Favorizirani Borut Pahor je s 26,4 odstotka glasov osvojil drugo (!) mesto, in sicer v sendviču med odgovoroma "nobeden", ki je z 28,7 odstotka odnesel zlato, in "ne vem", ki mu je s 23,8 odstotka pripadla bronasta kolajna. Daleč zadaj so zaostali Zmago Jelinčič (6,7%), Janez Janša (6%), Anton Rop (5,6%) in Sašo Peče (4%), deseto in zadnje mesto pa je z 2,2 odstotka osvojil nekdanji predsednik Milan Kučan.

Predsednik komisije je rezultate upravičeno razglasil za katastrofalne, večino članov komisije pa je v podobnem prepričanju utrdila špekulacija, povezana z drugim vprašanjem, ki se je glasilo: Kaj vas pri prvoizbranem poslancu oziroma družbeno političnem delavcu najbolj privlači? Dobrih 27 odstotkov vas je odgovorilo, da stil in nastop, skoraj petina se je odločila za značaj, sedem odstotkov pa je stavilo na politično pripadnost, pri čemer vas očitno najmanj rajcajo osebni dohodek, strankarska pripadnost in privilegiji. Vendar pozor! Ker je prvoizbrani "nobeden", bi to lahko pomenilo, da nihče od slovenskih politikov nima ne stila ne nastopa ne značaja, medtem ko se večina šlepa na privilegije, strankarsko pripadnost in osebni dohodek. A kot rečeno, gre v tem primeru zgolj za špekulacijo z namenom zlohotnega manipuliranja. Jasno je namreč, da navedeni odstotki govorijo v prid najvišje uvrščenega Boruta Pahorja, ki se je v vseh teh letih očitno edini zavedel dejstva, da je nenazadnje tudi politika oblika šov biznisa, in temu primerno nadgradil svojo javno podobo.

Na politični oder smo pogledali tudi z druge strani in volilno telo sprovocirali z vprašanjem, kateri slovenski poslanec oziroma družbeno politični delavec se mu zdi seksualno najmanj privlačen. Debelih 28 odstotkov vas je pokazalo veliko mero politične korektnosti in izbralo odgovor "ne vem", 17,6 odstotka pa si je dalo duška in na drugo oziroma kar prvo pozicijo posadilo novopečenega soproga Zmaga Jelinčiča, ki ga zasledujeta Janez Drnovšek z 12,4 in Janez Janša z 11,8 odstotka. Če se spustimo po lestvici navzdol, bomo pri zarezi 4 % trčili ob Andreja Bajuka, malenkost pod njim pa našli še Lojzeta Peterleta (3,8 %), Toneta Anderliča (3,3%), Saša Pečeta (3,1 %), Antona Ropa (2,4) in Janeza Podobnika, ki z dvema odstotkoma sklene to zadrego.

In kaj je tisto, kar stoji med vami in nespodobnim povabilom Zmagu Jelinčiču za mečkanje med rjuhami? Skoraj polovica vas pravi, da vas najbolj odbija njegov značaj, slaba tretjina krivi njegov videz, krepka desetina pa mu zameri njegovo nestrokovnost. Komisija gospodu Jelinčiču v tolažbo sporoča, da po oceni volilnega telesa pri moškem, ki želi postati poslanec oziroma družbeno politični delavec, nista merodajni lepota in mladost, temveč pamet, ki jo na prvo mesto postavlja slabih 46 odstotkov vprašanih, ter izkušenost, ki ji je naklonjenih skoraj 40 odstotkov volivk in volivcev. Da ne pozabimo, dobrim trem četrtinam vprašanih se delo poslanca oziroma družbeno političnega delavca ne zdi prav nič bolj seksi od ostalih poklicev.

Ženske v senci

Verjetno se strinjamo, da ni treba diplomirati na FDV, da bi opazili, kako si naše poslanke in družbeno politične delavke za svetlo vzornico pri načrtovanju in upravljanju države niso izbrale Ciccioline. Au contraire, ko opazujemo govorico njihovega telesa, gledamo njihove javne nastope in poslušamo njihova izvajanja, prej pomislimo na možnost, da izhajajo iz AFŽ-jevskega krožka Vide Tomšič ali Pepce Kardelj, k čemur v veliki meri pripomorejo tudi njihovi stilisti in vizažisti. Nič čudnega, da jih volilno telo le stežka poveže z nečim tako življenjskim in radoživim, kot je seksapil. Naše političarke očitno menijo, da morajo zato, ker se ukvarjajo z domnevno moško vedo, tudi izgledati kot moški.

Na spisku seksualno najbolj privlačnih poslank in poslancev oziroma družbeno političnih delavcev in delavk se prva ženska, Pahorjeva strankarska kolegica Danica Simšič, pojavi šele na osmem mestu, volilno telo pa ji je naklonilo mizernih 3,6 odstotka glasov. Toliko kot Janezu Drnovšku. Druga in zadnja ženska na listi z omembe vrednim rezultatom je Barbara Brezigar, ki je zbrala dobra dva odstotka. Hja, res bo treba nekaj narediti, če ne drugače zato, ker je nesojena predsednica države na spolno neprivlačnem seznamu kot zadnja osvojila pol odstotka več, se pravi 2,7 %. Slabše so jo po lestvici neseksapilnosti navzgor odnesle še Teja Petrin (2,9 %) in Marija Poszonec, ki si - v uteho v tej kategoriji neomenjeni Danici Simšič - z notorično Viko Potočnik deli štiri odstotke in prvo mesto. Zaključek, ki mu je uredniška komisija s težkim srcem prikimala, je na dlani. V slovenski politiki je po oceni volilnega telesa več spolno neprivlačnih kot spolno privlačnih poslank in družbeno političnih delavk. Povedano drugače to pomeni, da slovenske ženske pri vhodu v politično areno prostovoljno predajo svoje edino orožje, ki se mu dominantna moška konkurenca ne bi mogla upreti. Zarota patriarhalne družbe ali ženska resigniranost? Bomo videli. Kdaj pa? Ko bodo prvo slovensko poslanko fotografirali tako, kot so srbski kolegi Natašo Mićić pri izstopanju iz avtomobila.

Drži, dobrih 83 odstotkov anketiranega volilnega telesa se strinja, da je v slovenski politiki premalo žensk. Polovica od teh 83,1 odstotka poglavitni vzrok za trenutno stanje stvari vidi v tem, da volivci političarkam ne zaupajo, skoraj 17 odstotkov stavi na žensko prepričanje, da je politika moški poklic, 16 odstotkov pa je mnenja, da žensk politika enostavno ne zanima. Enako kot za moške kolege pa velja, da mora biti ženska, ki se vrže v politiko, najprej pametna in izkušena, šele potem lepa, bogata ali mlada.

Poslanci in poslanke

Kako pomembna je spolna privlačnost kandidata oziroma kandidatke za zmago na volitvah? Največ, kar tretjina anketirancev, je izbrala zlato sredino. Smatrate torej, da spolna privlačnost ni vse, toda vse brez spolne privlačnosti je nič. Tudi na volitvah. No, dobrih 23 odstotkov vas kljub temu meni, da je seksapil za zmago popolnoma nepomemben, medtem ko je šibka desetina prepričana, da je zelo pomemben. Tako pri politikih kot političarkah vas najbolj pritegnejo nasmeh in oči, ostalim telesnim atributom pa v tem kontekstu ne pripisujete posebne teže.

Volilno telo se je rahlo zamislilo ob vprašanju, ali so slovenski poslanci oziroma poslanke zvesti svojim (zakonskim) partnerkam oziroma partnerjem. Skoraj 40 odstotkov volilnega telesa priznava, da nima pojma, slaba četrtina meni, da so, krepka tretjina pa je prepričana, da niso. Res, ob tistih čustveno nasičenih maratonskih sejah, ki so često na sporedu zasedbe na Šubičevi, se kaj lahko odpuli celo volilnemu telesu, kaj šele njegovim zastopnikom. Sum je torej v tem primeru povsem legitimen. Vendar zanimivo, prešuštvo se je na seznamu zamolčanih "grehov", ki bi jih svojemu poslancu najbolj zamerili, s slabini 11 odstotki zavihtelo šele na četrto mesto. 28,7 odstotka volivk in volivcev svojemu predstavniku v skupščini ne bi oprostilo, če bi jim skrival uživanje prepovedanih drog, skoraj 18 odstotkov pa bi razkačilo zamolčano neslovensko poreklo. Vidite, slovensko volilno telo pač ne more iz svoje kože. Istospolna usmerjenost bi presenetljivo motila samo 7,8 odstotka vprašanih, plačevanje spolnih uslug pa dobrih 14 odstotkov. Tudi pri predsedniku republike bi vas neznatno motilo, če bi kadil marihuano, če bi bil istospolno usmerjen in če bi najel prostitutko. Večina oziroma dobrih 77 odstotkov je mnenja, da bi moral brezpogojno odstopiti le v primeru, če bi izkoriščal svoj položaj. Hm.

Za konec poglejmo še, kaj bi morali poslanci in poslanke po vašem najprej legalizirati oziroma zakonsko zregulirati. Dobra četrtina zastopa stališče, da je to prostitucija; sedem odstotkov manj vas meni, da je to gradnja džamije; 17,8 odstotka pravi, da je to marihuana; 11,3 odstotka pa, da so to poroke istospolnih partnerjev. Skoraj petina volilnega telesa pa trdi, da nič od tega.

Okej, slovensko volilno telo ima svoje poslance še kar rado, vendar pa ne toliko, da bi jih obesilo na steno v obliki koledarja z njihovimi golimi fotografijami. Tak koledar bi si namreč omislilo zgolj slabih 21 odstotkov volivk in volivcev, 79 odstotkov pa bi se mu zlahka odreklo. Tiste, ki bi tovrsten zbiralski artikel nabavili, smo povprašali tudi, kdo bi bil po njihovem miss decembra, in petina jih je odgovorila - Borut Pahor.

Pa smo spet na začetku.

Anketa spolnega javnega mnenja

Kateri slovenski poslanec/poslanka oziroma družbeno politični delavec/delavka se vam zdi seksualno najbolj privlačen/a?

Borut Pahor - 26,4

Zmago Jelinčič - 6,7

Janez Janša - 6,0

Anton Rop - 5,6

Sašo Peče - 4,0

Janez Drnovšek - 3,6

Danica Simšič - 3,6

Barbara Brezigar - 2,7

Milan Kučan - 2,2

drugo - 23,8

ne vem - 23,8

noben - 28,7

Kaj vas pri prvoizbranem poslancu oziroma družbeno političnem delavcu najbolj privlači?

stil - 27,4

nastop - 27,4

značaj - 18,6

osebni dohodek - 2,3

moč - 2,8

strokovnost - 6,5

privilegiji - 0,5

strankarska pripadnost - 1,4

politična usmeritev - 7,0

nič od tega - 3,7

ne vem - 2,3

Kateri slovenski poslanec/poslanka oziroma družbeno politični delavec/delavka se vam zdi seksualno najmanj privlačen/a?

Zmago Jelinčič - 17,6

Janez Drnovšek - 12,4

Janez Janša - 11,8

Andrej Bajuk - 4,0

Vika Potočnik - 4,0

Maria Pozsonec - 4,0

Lojze Peterle - 3,8

Anton Anderlič - 3,3

Sašo Peče - 3,1

Tea Petrin - 2,9

Barbara Brezigar - 2,7

Anton Rop - 2,4

Janez Podobnik - 2,0

drugo - 24,5

ne vem - 28,4

noben - 15,8

Kaj vas pri prvoizbranem poslancu oziroma družbeno političnem delavcu najbolj odbija?

videz - 30,2

nestrokovnost - 11,9

politična usmeritev - 5,6

značaj - 47,2

nič od tega - 3,6

ne vem - 1,6

Se vam zdi poklic poslanca oziroma družbeno političnega delavca bolj seksi od ostalih poklicev?

da - 16,4

ne - 76,4

ne vem - 7,1

Kaj pa poklic poslanke oziroma družbeno politične delavke?

da - 22,9

ne - 69,6

ne vem - 7,6

Ste mnenja, da je v slovenski politiki dovolj žensk?

da - 15,1

ne - 83,1

ne vem - 1,8

(Odgovarjajo tisti, ki so mnenja, da v slovenski politiki ni dovolj žensk)

Kaj je po vašem mnenju poglavitni vzrok za pomanjkanje žensk v slovenski politiki?

politika jih ne zanima - 16,0

prepričane so, da je politika moški poklic - 16,6

volivci političarkam ne zaupajo - 50,0

ženske so nezanesljive - 1,9

nič od tega - 12,6

ne vem - 2,9

Ženska, ki želi postati poslanka oziroma družbeno politična delavka, mora biti:

lepa - 3,1

mlada - 0,9

pametna - 53,6

izkušena - 33,8

bogata - 2,0

nič od tega - 5,3

ne vem - 1,3

Kaj pa moški, ki želi postati poslanec oziroma družbeno politični delavec?

lep - 1,6

mlad - 0,7

pameten - 45,8

izkušen - 39,1

bogat - 3,8

nič od tega - 7,1

ne vem - 2,0

Kaj bi svojemu poslancu oziroma poslanki najbolj zamerili, če bi vam zamolčal?

neslovensko poreklo - 17,6

istospolno usmerjenost - 7,8

prešuštvo - 10,9

uživanje prepovedanih drog - 28,7

plačevanje spolnih uslug - 14,4

nič od tega - 14,4

ne vem - 6,2

V katerem primeru bi moral predsednik republike po medijskem razkritju brezpogojno odstopiti?

če bi bil istospolno usmerjen - 5,1

če bi izkoriščal svoj položaj - 77,1

če bi kadil marihuano - 8,4

če bi najel prostitutko - 4,0

v nobenem primeru - 2,0

ne vem - 3,3

So slovenski poslanci in poslanke oziroma družbeno politični delavci in delavke zvesti svojim (zakonskim) pa

rtnerkam oziroma partnerjem?

da - 24,7

ne - 35,8

ne vem - 39,6

Kaj bi morali poslanci po vašem mnenju najprej legalizirati oziroma zakonsko urediti?

prostitucijo - 25,3

marihuano - 17,8

istospolne poroke - 11,3

gradnjo džamije - 18,4

nič od tega - 19,3

ne vem - 7,8

Kako pomembna je po vašem spolna privlačnost kandidata oziroma kandidatke za zmago na volitvah?

povsem nepomembna - 23,3

nepomembna - 12,0

niti niti - 33,3

pomembna - 19,6

zelo pomembna - 9,6

ne vem - 2,2

* Povprečje: 2,79

Kaj vam je pri politikih najbolj seksi?

oči - 16,7

zadnjica - 4,7

nasmeh - 34,0

široka pleča - 2,0

roke - 3,8

prsi - 6,9

nič od tega - 23,8

ne vem - 8,2

Bi imeli goli koledar s slovenskimi politiki?

da - 20,4

ne - 79,1

ne vem - 0,5

(če da)

Kdo bi bil miss december?

Borut Pahor - 20,7

Janez Drnovšek - 8,7

Janez Janša - 7,5

Zmago Jelinčič - 6,5

Milan Kučan - 4,3

Anton Rop - 3,3

Sašo Peče - 3,3

drugo - 15,3

ne vem - 30,4

Ninamedia, 10. julij 2003 - N = 450

Žensko najprej začutim

Borut Pahor o spolni privlačnosti, ženskah v politiki, porničih, homoseksualnih porokah, golih fotkah, milijonu dolarjev in artiklih, ki bi jih izbral v seks šopu.