Jure Aleksič

19. 1. 2006  |  Mladina 3  |  Družba

"Samo brezmejen zarukanec je lahko postal belogardist. Pa komu je sploh lahko prišlo na pamet pomagati Nemcu in Italijanu! Ustreliti ga moraš, hudiča, ne pa da mu pomagaš!" - dr. Janez Rugelj

Dr. Janez Rugelj, psihiater

© Borut Krajnc

Kako komentirate, da so začeli nedavno v našem parlamentu zopet točiti alkohol?

Ja normalno! Povsod se pije - zakaj se v parlamentu ne bi? Rigelnik je bil sicer svojevrstno rigiden človek in je to prepovedal, a prisiliti poslance - vrhunske predstavnike naroda! -, da nosijo s sabo skrite flaške, to nima nobenega smisla. Povsod se pije. Osnovna značilnost ljudi je, da so faliranci.

Koga ste volili na zadnjih volitvah?

Ropa.

Potem ste morali biti pa kar razočarani ...

Seveda sem bil. Trenutna garnitura se mi ne zdi osebnostno zrela za vodenje. Kar je mlajše od petdeset let, to nima kaj voditi!

Ampak saj jih tudi Tone še nima petdeset?

Seveda nima, saj on tudi ni bil nevemkako zrel ... Ampak je bil vseeno ...

Manjše zlo?

Manjše zlo. Je vseeno že dolgo politik pa financminister je bil.

No, tudi trenutni generalisimus je že dolgo politik, s tem, da je bil on prej še heroj!

Ja, to je bil pa res. Janša je velik človek, po svoje ...

Prva pomisel bi bila, da bi moral biti ta brezkompromisni asket vaši življenjski filozofiji kar nekam blizu? Veliko da na šport, stavi na izobrazbo, tudi kulturo zna ceniti ... Povezujejo ga s pravim haremom obkrožajočih submisivnih lepotic ...

Nima pa karizme.

Seveda jo ima! Kako je nima?

Nima. Za vodenje ne, tako kot jo je imel Tito.

Ja kdo jo pa potem ima?

Pri nas nihče.

Pa v svetu? Kdo je dec?

Chirac. Ko nastopi, nastopi kot veliki cesar.

Že, ampak v Franciji se mu številni ljudje že dolgo množično in odkrito smejijo.

Ne poznam Francozov ... A zame je eksemplaren. On in Schroeder.

Če bi na podlagi bogatih terapevtskih izkušenj napravili hiter psihološki profil - magari skico - trenutne vodilne garniture, kakšen vtis je napravila na vas?

V bistvu so pravi politiki-menedžerji, ki imajo svojega vodjo in je jasno, da ga morajo ubogati. In to je dobro. So mladi izvežbani tehnokrati. Recimo ta za gospodarstvo, kaj je že, Vizjak ... On je še mlad fant, menedžer je pa dober! Ali pa Cukjati. On je univerzalno izobražen človek, pa čeprav je bil moj veliki nasprotnik. Ko sem pri Zdravniški zbornici kandidiral za zasebno prakso, si je drznil napisati pismo, v katerem se je spraševal, ali - glede na to, da imam srbsko maturitetno spričevalo - sploh znam slovensko! Da ga ni bilo sram, po mojih desetih napisanih knjigah in stotinah objavljenih člankov! Meni, Slovencu! Veste, to je pa pokvarjenost. Politiki ... Zame je glavni znak karakterne okvare vseh svetovnih politikov to, da mirno dopuščajo, da se dvema milijonoma deklic na leto izreže klitoris. Bush bi lahko ukazal Afričanom: poslušajte, če boste še naprej izrezovali, vas bomo pokončali. Če bi bil tapravi dec. Pa ni.

No, v bistvu ga bolj zanimajo druge reči ...

Čakajte no, pa veste, kaj je to: dva milijona izrezanih klitorisov?! Veste, kakšno priznanje moških je to, da niso nobeni deci? Da niso sposobni potešiti žensk, da bodo spali samo s frigidnimi, neprebujenimi vrstnicami? Dva milijona deklic ... In to svet zelo dobro ve, pa se raje skriva. Mazači režejo z nekimi starimi, zarjavelimi noži ... To je kriminalno dejanje! V tretjem tisočletju! Je pa res, da je Evropa itak pred pokopom.

Pokopom?

Seveda. Moški so takšni revčki. Stoletja so živeli brez konkurence žensk - zdaj pa so se začele te izobraževati in so jih prešišale. Klinični center, ki je ustanova moških, vodijo ženske. Univerzo, ki je institucija moških, vodi ženska! (Tu naravnost po wagnerjansko zadoni:) Pa Neeeemčija! Germani, pa jih vodi ženska - in to celo takšna, ki ni sposobna roditi in erotično ni več zanimiva.

No no, kakor komu ...

Na splošno ne! Morda kakemu, ki ljubi stare gospe.

Dobro, prešišale so nas ... Kaj bomo zdaj?

Pokop. Pokop Evrope. Pokop moškega sveta. Pokop civilizacije. Pa saj ne srečaš več mladega človeka, ki bi bil oblikovan! Vzgajajo ga (obraz se nakremži v vzvišen stud) neke čudne feministke, samske ali s pobeglim možem ... Očetov ni! Povsod so same ... mamice! Sama potuha pa dobrohotnost, nagrajevanje in prizanašanje ... Ni več komande.

In kar nenadoma nam ne gre več tako sijajno kot v srednjem veku! Dvig ženske je torej grozna stvar?

Za vse erotične, partnerske, družinske in starševske probleme tega sveta so krive ženske. Zato ker izbirajo neustrezne oplojevalce.

Po drugi strani pa so moški tisti, ki jim režejo klitorise ...

Že že, ampak to dela policija ... pa razne organizacije ... komandosi ... Jaz govorim o razvoju. Vzgoji. Partnerskih polomijadah. Ni pa nobenih pravih moških, pokvarile so jih mamice.

Kdo pa je pokvaril mamice?

V Evropi recimo komunizem, ki je favoriziral feminizem. Zato da je lahko z njim krotil nepriljubljene moške. Ženske feminizem izrabljajo za poniževanje moškega intelektualnega delovanja, saj predrzno zagovarjajo stališče, da so sposobnejše od njih - ter po intuitivni poti vse spoznajo, za kar moški trdobučneži potrebujejo dolgotrajno raziskovanje. A pravi cesar stvarstva je samo moški. Ni je ženske na svetu, ki bi se lahko primerjala z mojo pozicijo moževskega delovanja.

Pravite, da so vam ženske biološko inferiorne?

Biološko, psihološko, sociološko, filozofsko - totalno! Ampak ne inferiorne - drugačne! Zato niso sposobne za moške zadeve. Sodoben in vsestransko razvit moški ima ženo, pa tajnico, pa prvo in drugo asistentko - in z vsemi lahko vzpostavlja "obetaven erotičen odnos". Jaz sem star 77 let, pa imam še vedno te možnosti!

Možnosti?

Da delajo zame - žena, tajnica, asistentke in tako naprej! Da smo v pozitivnem transferju! Je ni ženske, ki bi bila stara 77 let, pa bi zanjo delali mož in tajnik in asistenti!

(Kolega Krajnc vljudno pripomni, da si je nekaj takega s svojim bistveno mlajšim tajnikom omislila Leni Riefenstahl, na kar dr. Rugelj dovoli, da je pa na svetu očitno res zbrana prav vsa možna patologija.)

In vi imate torej ta obetaven erotičen odnos?

Lahko ga vzpostavim, če je treba.

Pa je treba?

Ja, seveda je treba!

Kakšne spomine imate na mater?

Ja, mama je bila krasna služabnica svojega moža in dobra gospodinja. Dobra kmetica. Vse dobro.

Je imela tudi kakšno napako?

Jaz bi rekel, da ... ne. Moj oče je ni nič kritiziral. On je bil Mount Everest, ona pa ...

Ona pa kaj?

(Odobravajoče:) Ena taka ... pritlikava gospa. Pa matrala se je, veste ... kako je moralo biti hoditi pozimi prat perilo v dolino! Pa z velikim veseljem!

Bi se opisali kot vsaj malo narcisoidnega možaka?

Jaz mislim, da nisem, ampak moje delo je enkratno, zato je tuje običajnemu človeškemu izkustvu. Sam sem se uspešno upiral celemu korpusu državne psihiatrije: kdo v Evropi lahko še napiše Dramatično pot? Veste, kakšen mora biti človek, da se lahko tako uspešno upira?

Kakšen?

Posebne vrste, predvsem neustrašen borec in vztrajen profesionalec. 77 let sem star, imam 66 let delovne dobe, pa še vedno delam domala vsak dan od 12 do 16 ur! Napravil sem tisoč sto različnih zbornikov o svojem delu.

Tisoč sto?!

Tisoč sto. Vsi vezani, format A4.

Da sploh ne omenjamo tega, kako znate še vedno vzpostavljati "obetaven erotičen odnos"!

Tako je.

Kdaj ste ga nazadnje?

Stalno. Recimo danes smo na skupini terapevtsko obravnavali 40-letnika, ki ima 40-letno gospo - luštno, lepo - in je povedal, da mu zdaj škripa, ker je med njegovo ženo in mano neki erotičen odnos. In smo to lepo predebatirali.

Do česa ste prišli?

Da je normalno, da vzpostavijo ženske z mano pozitiven erotičen odnos, ko pač vidijo deca! Doma imajo pokveke in pezdetke, nakar srečajo mene ... Moški so potem ljubosumni, ampak - bodite vendar deci, hudiča!

Ste bili kdaj v življenju verni?

Evropo in Ameriko jemlje vrag, ker jo že 2000 let komandirajo prisilni katoliški celibaterji, ki so vsi - karakterno, po naravi stvari - sprideni. Pa kakšen je to dec, ki mora skrivati svojo spolnost?! To so sami drkadžije! To ni človek, to je le kandidatek za malega človečka. V času NOB sem študiral svoje sovaščane, ki so postali belogardisti: cerkvi vdani zarukanci! Nobenega ni bilo med njimi odličnjaka!

Dočim partizani ...

Pa nismo bili pod vplivom cerkve in smo bili bolj bistri, pridni in izobraženi. Pametnejši. Samo brezmejen zarukanec je lahko postal belogardist. Pa komu je sploh lahko prišlo na pamet pomagati Nemcu in Italijanu! Ustreliti ga moraš, hudiča, ne pa da mu pomagaš!

Če sva prej skušala skicirati profil politika, poskusiva še s cerkveno vrhuško. Kako ste recimo doživljali prejšnjega nadškofa Rodeta?

Ja, kot enega takega pravega cerkvenega avtokrata! V Jani so naju celo namalali skupaj, na eni strani jaz molim, na drugi stoji on v komandantski pozi. Pojma nimam, zakaj so to napravili. On je bolj komandantski kot jaz, čeprav ni tako poklican, da vodi, kot sem poklican jaz. Drugače je pa na videz dostojen možak.

Kaj pa recimo zdajšnji Uran?

Ja, to je pa bolj en takšen dobrohoten župniček. Ne bo zarezal brazde v slovensko kulturo. Pa debel je.

In to je avtomatična diskvalifikacija?

Ja, seveda: rad je! Nesposoben, da bi se obvladal. S svojo pojavnostjo razodeva svoje bistvo. Prima vista!

Nasploh tako v pisanju kot v govorjenju delujete izrazito antiklerikalno ...

Pa kako naj bo neki drkadžija vendar voditelj in vzgojitelj! Vsak ve, da drkajo ali da so pedofili, posiljevalci! To je grozno!

Pa se družite tudi z duhovniki?

Tudi. Z njimi imam profesionalne stike. Konec koncev so mi s svojo pomočjo omogočili, da sem takrat gladovno stavkal.

Pa jim kdaj poveste, da so drkadžije?

To pa ne! Zakaj bi izgubljal prijatelje?

To pomeni, da so lahko drkadžije tudi v redu ljudje?

Seveda so lahko. Ne morejo pa biti generalni usmerjevalci človeštva.

Kako je kaj z vprašanjem vašega naslednika? Vam je uspelo koga izuriti, da bo na žalostni dan zapolnil te gromozanske škornje?

Ni ga. Nimamo moškega zdravnika psihiatra, ki bi bil pripravljen to delati. Osemkrat sem že dal razpis. Imamo sicer dr. Perka, ki je pri meni že 23 let in obvlada moje metode delovanja, ampak ni psihiater. (Doneče oddeklamira:) Samo psihiater ima vrhovno oblast! In vsakdo se mora psihiatru podrediti glede psihiatričnih vprašanj! Ker ni psihiater, tudi ne bo dobil koncesije!

Koncesijo ste si priborili po dvajsetletnem krvavem boju proti, kot ste zapisali, lisenkizmu in kobalokarščini v slovenski psihiatriji! Danes so se zadeve dokončno uredile?

Hja, no, uredile ... Bolje je v tem smislu, da me pustijo pri miru. In da ni na drugi strani nobenega pravega moškega, ki bi šel z mano v boj. Kobal je bil udbovski psihiater in v času vojne dvojni agent kot partizan med belogardisti, Lokar pa je bil njegov pomočnik. Danes ga ni več.

In koliko dobite od države?

Dva milijona na mesec. Ampak iz teh sredstev redno zaposlujem še tajnico in knjižničarko, pa še na preko 80 časopisov sem naročen. V programu imam trenutno okrog 70 žensk in 60 moških, s tem da so ženske praktično vse uporabne ...

Za kaj? Za tajnice?

Za tajnice, za gospodinje, za ljubice svojih mož in tako naprej ... Dočim moških pa je komaj deset, ki so za kaj. Ki jih ženske spoštujejo kot moške. Moški ne znajo seksati. Imam recimo žensko, zdravnico, ki je imela 2000 koitusov brez orgazma! Neka druga 3000! Moški bi morali biti umetniki seksa, so pa v glavnem ignoranti, budale! Ženske so potem nepotešene in sitnarijo. Ravno danes sem imel na skupini medicinsko sestro, 38 let, ki je bila alkoholičarka. Cerkveno vzgojena, posiljena od študenta teologije - ravno danes je razlagala, da se ne bi, če ne bi prišla k meni, nikoli prebudila! Vprašal sem jo, kako se je prebudila, in odgovorila je, da me je vzljubila in fantazirala o meni. Vidite, moški! Kakšni morate biti! Če nisi dec, ženska ne more ozdraveti!

Kako pri 70 skrbite za ohranjanje spolne moči?

Hja, zdaj sem res že star ... Ampak redno telovadim, zjutraj jem samo sadje in po kosilu sploh nič ...

In kako pogosto potem zmorete v jeseni življenja?

Mlado ženo imam ... 60 jih ima, videti pa je, kot bi jih imela 45.

In kako to potem ... gre?

Jah, gre, kakor gre.

Česa je konkretno zmožen prototip turbodeca pri 77? Kolikokrat na teden?

Ah, o tem ne bi, še posebej, ker nje ni zraven ... Nima smisla. Bi se razjezila, če bi zdaj o tem ...

In kaj potem? Bi jo pač še parkrat ekstra naštelali, pa bi bila takoj pohlevno podjarmljena ... Ali sem kaj narobe razumel?

Ne gre za podjarmljanje. S svojo pametjo, modrostjo in dejavnostjo jo nadkriljujem in tako nadvladam.

In spolna moč tu gotovo igra veliko vlogo!

Gotovo, a pri mojih letih to ni več toliko aktualno. Jaz dobim toliko, kolikor potrebujem, to je pomembno.

Na vrhuncu vitalnosti pa ... Kolikokrat na dan?

Trikrat. Zjutraj, čez dan in ponoči. To je neka normalna osnovna potreba vsakega zdravega moškega.

A orientalska medicina že od pamtiveka uči o varčevanju s semensko tekočino kot enem najosnovnejših porokov dolgotrajne vitalnosti ...

Bedarija. Kaj bi varčeval in se zaviral - treba se je gibati in prisiliti organizem, da več producira! Ne pa, da zakrni! To so vsemogoči izgovori. Tisti modreci, ki živijo lagodno življenje na vrhu izkoriščevalskega razreda, nedejavni in vzvišeni - to niso pravi predstavniki ljudstva. Ne tako kot jaz, ki že vse življenje delam in se spopadam in sem torej kompetenten, da kaj rečem.

V nasprotju s kitajskimi modreci?

Ja, seveda. Ne spoštujem ljudi, ki ne delajo, ampak samo modrujejo. Veste, koliko sem prebral knjig, da o revijah sploh ne govorim! Kdo bere vseh pet elitnih slovenskih revij - Anthropos, Ampak, Nova revija, Teorija in praksa, Borec? A kdor jih ne, je zarukanec!

S kolegom Krajncem sva torej zarukanca?

(Matter-of-factly, povsem prijazno:) Ja, delno že.

Kako svoji soprogi izkazujete ljubezen?

Skrbim za njeno poučenost, saj sem dejansko njen tajnik, ki jo preskrbuje s čtivom. Pa tudi pohvalim jo. Ravno zdaj je skomandirala eno stanovanje v Kranjski Gori - s skupnim denarjem, seveda! - in je vse sama opremila. V soboto sem bil tako rekoč povabljen gor. Sicer ne maram vikendov, ker sem najraje tukaj, a je zelo krasno vse uštimala.

In vi ste jo od srca pohvalili?

Tako. In je zelo zadovoljna, da sem jo. Poleg tega jo pobožam in jo stisnem. Ljubezen ji izkazujem na običajen moški, kulturen način.

Vidim, da imate v ordinaciji posebno, bogato založeno polico, posvečeno knjigam o feminizmu. Med drugim vidim tudi The Vagina Monologues. Kako so se vam kaj dopadli?

Super, super! Naj vam pokažem, kakšne vtise je recimo po branju te knjige strnila ena mojih pacientk! (Iz ene izmed skrbno katalogiziranih skladovnic papirjev sčasoma potegne sprintan list, v celoti popisan z utrinki tipa: "Moja pička je edinstvena.", "Moja pička želi biti služabnica moškemu." in "Edini vir feminizma v meni je skrivenčen, kilav moški.")

Noben veliki intervju žal ne more iti mimo, ne da bi se vsaj dotaknil vašega - mnogi bi rekli trogloditskega - odnosa do homoseksualcev ...

Morda so se nekatere izjave jemale iz konteksta ... Poleg tega človek dandanes mora biti malo provokativen!

Obstaja vse prej kot tanka črta med populistično sočnostjo in odkritim hujskanjem proti neki družbeni skupini ...

Samo heteroseksualen moški lahko zaplodi - vse drugo je izvržek.

Tudi homoseksualec lahko zaplodi.

Bah, ampak ni estetsko. (Sledi precej tipična tirada o vagini kot višku estetike in smrdljivih ritih.)

Ampak kako si lahko pravite znanstvenik in hkrati o tako osnovnih zadevah sodite na podlagi estetike?

Tudi estetika je znanstvena veja, sodim pa tudi na podlagi biologije in sociologije. Homoseksualec ni polnovreden človek. Ne more biti voditelj, ker mora skrivati bistvo svoje spolnosti.

Ampak zato, ker je družba pošastno krivična in butasta.

Pa naj jo spremeni! Naj bo tako močan, da jo spremeni! Vsak, ki se boji povedati, kaj je, je pezdetek.

Židje v nacistični Nemčiji so bili torej pezdetki?

Tisto je bila pa politična zadeva.

Enako, kot je politična v zvezi s homoseksualci.

Ni res. Židje niso bili preganjani po antropološki, temveč po politični liniji.

Homoseksualce pa naj preganjajo po naravnem pravu?

Po naravnem pravu, ker niso polnovredni, polnoveljavni ljudje in sploh še ne vemo, zakaj natančno nastanejo. Sami priznavajo, da so nesposobni ljubiti žensko, prmejduš! Jaz pa pravim: če imaš krasno žensko, ki ti je na razpolago, da z njo delaš, kar hočeš - in če tega ne izrabiš, potem si navaden vosel!

Ko ste leta 2001 podobno modrovali v reviji Sodobnost, so vas gejevski aktivisti tožili. Kaj je bilo potem s tem?

Nič. Čeprav sem kar naprej na nekih sodiščih, se mi glede tistega ni bilo treba zagovarjati.

Morda ne veste, ampak po švedskem zakonu o podpihovanju sovraštva, ki velja od leta 2002, bi za svoje besede sedeli šest mesecev do štiri leta.

Ne bi, ker sem strokovno utemeljen.

Ne vem, ali bi švedska sodišča vašo verzijo naravnega prava in redno prebiranje Anthroposa priznala kot temelj za upravičenost psovk ...

Potem je pa problematična švedska družba.

In je slovenska družba bolj zdrava od nje?

Ja, seveda, seveda! Poglejte, tukaj imam neki članek ... (Poišče fotokopijo iz revije Več, in sicer gre za prispevek "Balkanci seksajo kot nori").

Kaj točno mi skušate ponazoriti? Da je merilo zdrave družbe, koliko seksa?

Tudi! Družba je lahko bolna, ker zavira seks.

Torej ste pravkar diskvalificirali švedski pravni sistem na podlagi analize iz revije

Ne ne. Hotel sem povedati, da so Švedi drugačni.

Ampak Balkanci pa imajo po drugi strani tudi bistveno več vojn! Je po vašem strokovnem mnenju torej bolj uravnovešeno več fukati in več klati ali manj fukati in manj klati?

Bolje je manj. Ampak kakor vi provokativno poenostavljate zadeve, na višjem intelektualnem nivoju preprosto ni mogoče razpravljati.

Kar pomeni, da je švedska družba vseeno bolj zdrava kot balkanska?

Recimo, da je. No, če bi živel tam, bi se pač prilagodil in ne bi tako rigorozno zavzemal stališč do homoseksualcev. Zakaj bi se boril z mlini na veter?

Osebno niste nikoli začutili homoerotičnega impulza?

Ni govora!

Saj veste, kako pravijo: tisti, ki imajo največ povedati proti, imajo pogosto največ nerešenih konfliktov pred svojim pragom ...

Ni govora! To je nagnusno! Ženska je vendar krasota človeštva, ne pa dec!

Kako? Pa ravno prej ste govorili, da je moški cesar stvarstva! Če razmišljava naprej, če si dovoliva malce relativizirati: glede na to, da je pravi dec vrhovna instanca in merilo vsega drugega, da je najžlahtnejši nadvladovalec vsega inferiornega - mar si ne bi bilo potemtakem logično spolno želeti njega, ne pa neko submisivno zarukano kljuse? Če bi bili res racionalni, bi v vašem hierarhičnem sistemu cesarji stvarstva hoteli fukati z drugimi cesarji stvarstva, medtem ko bi imeli ženske grupirane po posebnih farmah, da bi nam pač po potrebi popokale členke na nogah in rojevale otroke ...?

Tudi tako bi se dalo razmišljati ... (Razmisli.) Ampak v bistvu gre za racionalizacije raznih potencialnih homoseksualcev.

Ha ha ha ha, marsikdo bi se strinjal z vami!

Rekli ste mi, da me neka srenja zaničuje: če kaj takega rečete meni, se morate zavedati, da sem vse življenje posvetil "dvigu" zatolčenih ljudi! In da me psihopatska srenja, ki je očitno krmiljena s svojimi nevrotičnimi (torej patološkimi) in homoseksualnimi impulzi, ne zanima zunaj konteksta družbene nujnosti - da se jo (nekako) pomiriti tudi s sredstvi tradicionalne psihiatrije (zapiranje in razna pomirjevala). Poleg tega je ta srenja strahopetna, saj je v svojem pezdetovskem skrivaštvu zmanipulirala tudi vas, da ste se odločili za intervju z menoj - da bi me "uničili" s provokacijami. Ob tem pa ste strokovno tako nepodkovani, da ne poznate niti odločilne vloge pozitivnega erotičnega transferja ženske z moškim terapevtom! Homoseksualci so v sodobni družbi tako zelo nesramni (psihopatski), da se drznejo boriti za svojo odklonsko vedenje zaradi izposlovanja posebnih ugodnosti, ki pripadajo samo perspektivno normalnim ljudem. Če bi ta srenja premogla vsaj enega "elitnika", bi se razkril in razodel svoje reference (ne pa zgolj čvekaške sposobnosti) ter skušal z mojimi stališči javno obračunati, ne da najamejo vas in uživajo v javnem boju, ki so ga iz ozadja zakuhali sami. Prišel sem do nespremenljivega stališča, da tudi vi spadate med eksponente medijske oligarhije, ki ne dela za dobro človeštva, temveč v interesu (generalne) mafije.

Doktor Rugelj, tako učinkovito ste me razkrinkali kot čvekaškega plačanca homo-mafijske kabale, da lahko samo povesim glavo in poskusim z naslednjim vprašanjem. Med svojimi tremi velikimi vzorniki poleg Sokrata in Makarenka radi navedete tudi Trubarja - Cankarja in Prešerna pa imate za "pezdeta" ... Od kod ta razlika?

Trubar je vpeljal slovenščino, Prešeren pa je bil alkoholik. Revček. Genialni pesniček. Ampak pesmice, veste ... Genialni ljudje lepo pesnijo, napraviti Vojno in mir, tako kot jo je Tolstoj - to je pa težko! Tudi Cankarček je pisal kratke povesti, ker ni mogel ostati dolgo trezen! Lulal je v posteljo in ni dokončal šole, dočim je tudi Prešeren le s težavo doktoriral, pa še slab odvetnik je bil. Takšen je pač alkoholizem.

No ... Anthropos, Teorija in praksa, Borec, Ampak in tista peta, ki sem jo zdajle pozabil, ju vsi štejejo za največja umetnika slovenskega jezika, kar jih je kdaj bilo ... Če tako pravijo te zibelke vse modrosti ...

Nista bila možaka, tako kot je bil Trubar.

Ali je lahko tudi alkoholik kdaj dec?

(Odločno, brez razpoke za dvom:) Ne. Ker je primarno skrotovičeno, vedno nezrelo bitje.

Ampak gotovo je moralo biti v zgodovini tudi par pijandur, ki so bile tapravi deci ...

Navidezno. V resnici so bili pa pezdetki. Vsi, brez izjeme! Ker so jih matere in očetje naredili za primarno nevrotična bitja.

Vi ste se ga kdaj pošteno nakresali?

Samo enkrat. Ko sem bil star deset let, sem spil skoraj liter cvička. Doma sem se potem delal, da sem bolan. Sosedje so hodili spraševat, ali bom umrl. In to je bilo to. To je bilo zadnjič.

Ampak kak kozarec ste ga pa verjetno še cuknili ...

O, seveda, to ga še zdaj! Ampak jaz sem razumno bitje, ki se je sposobno z razumom nadzorovati. Kdor tega ne zmore, je vosel! Je nevrotik, je norec, ki ga vodijo atavistične iracionalne sile! (Nakremži se v parodijo patetičnega cmizdrenja:) "Starši ... Mami me ni marala, oče me ni maral ..." Kaj mi to čvekaš?! Še zdaj?!

V sejni sobani imate na steni obešeno povečano sliko svoje skromne rojstne hiše, na podlagi katere pravite, da pacientom radi daste vedeti, kako ničevi so glede na svoje dosežke v primerjavi z vašimi - še posebej po tem, kakšna neprimerno boljša izhodišča so imeli v življenju. Ampak poglejte, po drugi strani ste imeli to čedalje redkejšo srečo, da ste rasli gor v idealni zvezi klenega treznega Mount Everesta in ustrezno pritlikave gospe ... Enako bi vam torej lahko vaši pacienti kazali slike svojih ispičutur od očetov in možaških poraščenih mater ter vam dali vedeti, kako privilegirani ste bili!

Res, poleg tega sem imel tudi dobro učiteljico in dobre sovaščane! Ampak jaz sem se naredil tudi sam! Pobrigal sem se za informacije! Prebral sem kompletno vaško knjižnico in našel pot v partizane! Drugi pa sploh niso brali!

Občudovanja vredno, ampak v osnovi ste vendarle imeli veliko srečo in ste zdaj morda malce preveč zlahka in malce preveč zviška prezirljivi do tistih, ki je niso imeli.

Ko pride človek k meni, ga je treba postaviti na pravo mesto. Jaz tu nisem zato, da bi ga božal dol po dlaki, temveč gor proti njej! Ampak dozirano - empatično, ne pa zviška in prezirljivo.

Kaj je bila najhujša stvar, ki ste jo komu kdaj rekli?

Oh ... Da je pezdetek.

Ha ha ha ha, ampak saj to itak rečete skoraj vsakemu!

Ne ne, vsakemu pa ne.

Človek dobi tak vtis ...

Kje pa! Imam opravka tudi z ljudmi, ki se zelo trudijo. O katerih je treba govoriti samo s spoštovanjem. Veste, kakšne ljudi imam v programu! Večina moje skupine je bila pravkar vso noč na dražgoškem maratonu, to ni majhna stvar! Preberejo po eno knjigo na teden in pišejo o tem utrinke!

Pa ste kdaj v življenju spoznali koga, ki je bil večji dec od vas?

(Nekaj časa intenzivno razmišlja:) Hja ... Recimo Tita sem dolgo smatral za velikega moža ...

Toda način, na katerega ste to rekli, priča, da obstaja v zvezi s tem tudi neki 'ampak' ...

Ja, potem sem pa videl, kakšen je. Imel sem z njim oseben stik. Kot predsednik društva študentov sem bil pri njem. Malo sem se pogovarjal z njim in ga poslušal ter spoznal, da je bleferski človek. Da marsikaj, kar so ga vprašali, ni vedel - in da so mu morali ves čas prišepetavati njegovi tajniki. Drugače je bil pa genialen človek. Tapravi dec.

Večji dec kot vi?

Večji, večji.

Še kdo?

Hah ... (Spet po premisleku:) Makarenko. Velik človek in pedagog, ki je po revoluciji v Rusiji formuliral prevzgojni program za ruske mladeniče klateže, ki so jih prej kar pobijali po cestah. Pa tudi general Kutuzov je bil velik človek.

No, v tisočletjih bi se na vsem globusu gotovo našli vsaj še trije, ampak spraševal sem vas, ali ste poleg Tita kdaj osebno spoznali kakega takega deca, kot ste vi?

Samo Tita. Ne, ne, ni res! V zadnjem času sem spoznal še dr. Dušana Rutarja, ki je kot vrhunski moški in intelektualec pri 46 letih natisnil že 40 svojih knjig!

Koliko nas je po vaših visokih merilih v družbi sploh zdravih, samouresničenih posameznikov?

Morda odstotek.

Ali kdaj jokate?

Ne. Se mi pa stori inako, ko se srečam s hudimi človeškimi problemi. Ko vidim človeško bedo, ki si ne zna in noče pomagati.

Potem morate biti pa kar veliko časa žalostni ...

Res je.

Česa vas je najbolj strah?

Bolezni. Hiranja. Da bi bil odvisen od drugih. Da ne bi imel možnosti, da se v takem primeru pravočasno ustrelim.

Imate puško že pripravljeno?

Itak, že zelo dolgo.