Max Modic

 |  Mladina 46  |  Družba

Črno belo v pornografskih barvah

Kakšna je resnična cena temne polti v svetli prihodnosti industrije za odrasle

Amerika. Obljubljena dežela. Pravice je dovolj za vse. Dežela blagostanja in enakih možnosti. Svobode mišljenja, govora in izražanja. Zibelka demokracije. Njena največja izvoznica. Hej, demokracije pridela toliko, da jo mora izvažati. In letalonosilka kot največje transportno sredstvo jo lahko edina hitro, učinkovito in v zadostnih količinah dostavi na demokratično podhranjene naslove. Dežela, ki nosi srce na dlani. Tik ob zadnjem kriku domače orožarske industrije. Dežela, kjer ni tabujev. Razen enega: pogovorov, ki se kakorkoli, še tako nedolžno, sučejo okoli rasne problematike. Ne načenjajte teh tem. Nikjer. Ne sprašujte. Ne ugotavljajte. Ne primerjajte. V ZDA ni več črncev in belcev, so samo Američani. Vsi enaki, vsi enakopravni. Če vam to ni takoj prezentno, lahko končate na spisku potencialnih teroristov. Okej, zakaj? Iz enega samega, preprostega razloga: slaba vest. Jep, ZDA so edina "sodobna" demokracija na svetu, ki je še dve, tri generacije nazaj uradno odobravala in podpirala sužnjelastniški sistem. Ki rasizma ni samo odobravala in podpirala, marveč ga je uzakonila. Še včeraj, okej, pred petdesetimi leti, so na vrata vecejev, nad umivalnike in v sredstva javnega prevoza lepili tablice z napisi "samo za belce" oziroma "za obarvane". Da so slednje oropali jezika, kulture in vere, jim namerno uničevali družine ter nato, kot bi rekel Michael Moore, institucionalizirali njihovo revščino, da bi imeli nekoga, ki bo noč in dan za male denarje pobiral bombaž, pometal smeti, cmaril hamburgerje, nastopal v črni kroniki in z orožjem v roki po tujih deželah širil demokracijo, najbrž ni treba posebej poudarjati. Nič čudnega, da belega, situiranega, visoko moralnega Američana malce stisne pri srcu... ee, nacionalnem ponosu, ko ga pobarate, naj vam, nevednemu tujcu, prosim razloži, kako se ta polpretekla zgodovina rima na demokracijo, svobodo, enakost, mir in izvozne sintagme tipa american way ali american dream. Uporabnih odgovorov kakopak ne boste dobili, boste pa prosto po opisu del in nalog, ki izhajajo iz patriotskega akta, kaj hitro deležni temeljitejšega vpogleda v osebni dokument, iz katerega bodo eksperti ugotavljali vaše morebitne sorodstvene vezi s Sadamom ali Osamo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.