Urša Matos

24. 10. 2004  |  Mladina 42  |  Družba

Biografija (kdo je kdaj): Slavoj Žižek

Tisti poslednji marksist, ki je iz filozofije naredil pop in iz popa filozofijo

Slavoj Žižek

Slavoj Žižek
© Denis Sarkić

Slavoja rodijo 21. marca 1949 v Ljubljani. Oče Jože je ekonomist, mama Vesna knjigovodja. Večji del osnovne šole opravi v Portorožu. V nasprotju z vrstniki ga bolj kot šport zanimajo kralj Artur in vitezi okrogle mize. Zadnji razred osnovne šole konča v Ljubljani, nato se vpiše na Gimnazijo Bežigrad. Doma so zapriseženi ateisti. Pri dvanajstih mu oče strogo zabiča, naj ne bere Svetega pisma, ker ga bo vsebina preveč zmedla. Na pogrebu starega očeta so Žižkovi edini, ki ne prestopijo cerkvenega praga. Slavoju je všeč avtoritarnost Cerkve kot institucije, ne prenaša pa razpredanj o globokih notranjih izkušnjah. Zato je presenečen, ko leta pozneje v nemškem katoliškem biltenu, ki duhovnikom rabi kot opora pri pisanju pridig, objavijo njegov članek o neposrednem stiku z absolutnim. "To je tako, kot če bi k izobraževanju deklic povabil izprijenca," bo komentiral objavo. Kljub radikalno ateistični drži bo pozneje še večkrat pisal o krščanstvu. Med drugim bo sv. Pavla razglasil za prvega leninista, katolikom pa očital perverznost, češ da Kristusovo žrtvovanje na križu razumejo kot odpustek za to, da se lahko brez kazni vdajajo skrivnim željam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.