Mateja Hrastar

 |  Mladina 6  |  Družba

Mohamed vas gleda

Danske podobe preroka Mohameda in svetovna politika

Ena izmed karikatur Mohameda, prvič objavljena v danskem dnevniku <I>Jyllans-Posten</I>, povzeta v nemškem <I>Die Weltu</I>

Ena izmed karikatur Mohameda, prvič objavljena v danskem dnevniku Jyllans-Posten, povzeta v nemškem Die Weltu

Kare Bluitgen, danski pisec in novinar, je lani napisal otroško knjigo Koran in življenje preroka Mohameda. Besedilo je bilo končano, nikakor pa ni mogel dobiti ilustratorja, ki bi knjigo popestril s sličicami. Zato je 17. septembra lani v reviji Politiken objavil tekst z naslovom "Velik strah pred kritiko islama", v katerem je opisal svoje težave z iskanjem ilustratorja. Trije ilustratorji, ki želijo ostati anonimni, so odklonili delo: "Eden izmed ilustratorjev je kot razlog svojega strahu navedel umor nizozemskega režiserja Thea Van Gogha, drugi pa se je skliceval na napad na danskega predavatelja." Oktobra 2004 je namreč pet priseljencev fizično napadlo predavatelja na koebenhavnski univerzi, ker so nasprotovali temu, da je med predavanjem Koran prebiral nemuslimanom. Izpoved Kara Bluitgena je na Danskem povzročila debato o avtocenzuri. Kmalu se je v javnosti pojavilo še nekaj primerov avtocenzure, zaradi strahu pred islamskimi ekstremisti. Tako je denimo prevajalec esejev o kritiki islama želel ostati anonimen. Komedijant Frank Hvam pa je priznal, da si na televiziji ni upal nastopiti s skečem na temo muslimanov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: