Prihodnost je spisana

V dokumentarcih, ki jih bo zavrtel letošnji festival dokumentarnega filma, boste videli, da globalizacija ljudem ponuja le dve možnosti - pokopališče in švicfabriko

Ljubezniva tovarna

Ljubezniva tovarna

Amerika je ujeta v Iraku. Pred štiridesetimi leti je bila ujeta v Vietnamu. In na začetku leta 1968 - v času slovite ofenzive "Tet" - se je v Vietnam odpravil Walter Cronkite, ki je že tedaj veljal za legendo ameriškega TV žurnalizma. Cronkite ni bil le motherfucker ameriškega TV žurnalizma, ampak Godzila. Bil je tako vpliven in tako močan, da se mu na Empire State Building sploh ne bi bilo treba naslanjati - zrušil bi ga z besedami. Ali pa s svojim mnenjem. Ko se je vrnil iz Vietnama, so vsi čakali, kaj bo rekel. In res, 27. februarja je v TV poročilih, ki jih je vodil, rekel: "Če bi rekli, da smo bližje zmagi, potem bi verjeli optimistom, ki so se v preteklosti zmotili. Če bi rekli, da smo na robu poraza, bi prikimali nerazumljivemu pesimizmu. Edini realistični zaključek bi bil, da smo na mrtvi točki." In to je bilo šokantno. Walter Cronkite je izgledal kot medo, toda za sabo je pustil sled hurikana. Amerika je do tedaj mislila, da v Vietnamu zmaguje - da torej vojno dobiva. Le zakaj ne? Hej, to ji je govoril Pentagon. To ji je govoril predsednik Lyndon Johnson. In to so ji govorili mediji. Tudi Walter Cronkite. Nič več - 27. februarja je svoje in javno mnenje spremenil. Vidite, Cronkite ni rekel, da je Amerika vojno izgubila, niti ni rekel, da jo izgublja - dovolj je bilo, da je rekel, da je Amerika v Vietnamu na mrtvi točki, pa se je Amerika stresla. Lyndon Johnson je to oddajo kakopak gledal. Ko je slišal dobrega starega Walterja, je menda dahnil le: "In tako sem izgubil srednjo Ameriko." V resnici mu je bilo jasno, da ni izgubil le srednje Amerike, ampak Ameriko. Ko ameriški predsednik med vojno izgubi medije, izgubi Ameriko. In ko izgubi Ameriko, izgubi vojno. Lyndon Johnson je 27. februarja 1968 izgubil vojno. Ni se več pobral. Še huje: za predsednika ni ponovno kandidiral. "This is Walter Cronkite. Good night."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.