Konzum / Območje udobja

Cubo, Ljubljana

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 21, 22. 5. 2015

Jagenjčkova krača

Jagenjčkova krača

Restavracija Cubo
Šmartinska 55, Ljubljana
Tel.: 01 521 15 15
V Cubu ste dobrodošli od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 21, 22. 5. 2015

Jagenjčkova krača

Jagenjčkova krača

Jagode s pehtranovim sladoledom

Jagode s pehtranovim sladoledom

Restavracija Cubo
Šmartinska 55, Ljubljana
Tel.: 01 521 15 15
V Cubu ste dobrodošli od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure.

Ambient:
milenijsko izčiščeno minimalističen, precej temen plac, v katerem se CD-predvajalnik kdaj zatakne na repeat

Napitki:
velika, zanimiva, krasna vinska karta z izjemno fair pribitki; zatakne se pri realizaciji obljubljenih vin na kozarec, ki vse prevečkrat niso na voljo

Dostopnost:
dovolj veliko parkirišče, brez ovir za gibalno ovirane

Fino:
sladice
jagenjčkova krača

Ne tako fino:
špargljeva juha
za nastavljene cene prepovršna kuharija

Za hladno predjed, pašto ali rižoto, glavno jed in sladico imejte pripravljenih vsaj 50 evrov.

»Prerok ni brez časti, razen v domačem kraju in v svoji hiši,« je sestanek Konzumovega ljubljanskega izvedenskega omizja s citatom iz Matejevega evangelija odprl naš poverjenik za ekumenska vprašanja. Poznavajoč njegov modus operandi smo takoj posumili, da bibličnemu citatu ne verjame in da ga kani zanikati z obiskom kakšnega popularnega obrata. In res, njegove naslednje besede so bile: »V Cubo gremo!« Šmartinski Cubo je pač med ljubljanskim povej-mi-kje-ješ-in-povem-ti-kdo-si jet-setom še vedno izredno visoko kotirajoč plac, in čas je bil, da v njegovo ponudbo ob vseh odvetnikih, financarjih in podjetnikih zagrize še naš inšpektorat.

Prostor je tak, kot smo ga imeli v spominu izpred nekaj let, na mizo urno postavljena krasno hrustljava surova zelenjava, elegantno dolgi in tanki grisini ter jedilni list – v njegovem osrčju je kolekcija rižot in testenin, najpogosteje uporabljeni besedi pa se zdita mocarela in gamberi. V Cubu so se – domnevam, da na željo stalne klientele in v skladu z maksimo, da zmagovalnega konja ne gre menjati – odločili, da bodo še naprej kuhali tako kot pred skoraj desetletjem in pol, ko so odprli: z navdihom iz Mediterana, všečnimi (in dragimi) sestavinami ter – za uspeh v naših krajih nujnimi – obilno odmerjenimi porcijami. Razlika je seveda v tem, da je bil ta koncept pred petnajstimi leti atraktivno frišen, dandanes pa je – tudi zaradi kuharjev, ki so tu začeli, kasneje pa odpirali svoje place po Ljubljani – že inflatorno iztrošen.

Kar pa seveda ne pomeni, da v Cubu iz tuna in dimljenega lososa ne sestavijo propisnega trisa hladnih predjed in da tam postreženi pljukanci s kremasto omako s šparglji in super okusnimi repki kozic niso krasni. Krasni so. So pa tudi preslani; v nasprotju s špargljevo juho, ki je neslana, šibkega okusa in neugledno SMB-jevskega kolorita. In sicilijansko rižoto skuhajo v nulo na zob, jo zapakirajo v tanke rezine popečenih jajčevcev in postrežejo s sočno opremo iz paradižnikov in mocarele, ampak onega čilija, na katerega pikantnost te opozarjajo, denejo v jed tako malo, da bi jo zlahka postregli otroku iz prve triade. Ta bi se brez dvoma navdušil še nad super pirejem, na katerega v Cubu polagajo sočno in okusno, v naravni omaki kopajočo se pečeno jagenjčkovo kračo, pa tudi nad hrustljavostjo koruzne skorjice, v katero je odet tunov stejk, se ne more nihče zmrdovati. Prav navduševati pa tudi ne. In ravno zaradi te sredinskosti, v kateri ni nič zelo narobe, nič pa tudi ne čisto prav, se zdi Cubo ujet v cono samozadostnega udobja, v kateri nihče ne opazi, da se isti CD vrti že tretjič zapored, da ob naročilu s seznama vin na kozarec namesto vina dobivate izgovore (ne vemo, ali je, ga ne najdemo, čakamo dobavo …), iz površne kuharije pa izstopajo samo res dobre (pavlova z vaniljevo kremo in jagodičevjem je zmaga!) sladice. Očitno je to dovolj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Naslovna tema

Kje bo volivce iskal Vladimir Prebilič?

Upanje sredice

Teden

V šoli ali doma?

Ustavno sodišče potrdilo ustavnost zakonskih sprememb pri urejanju šolanja od doma

Kultura

»V Ljubljani se dogaja to, kar opažam povsod po Evropi«

Vincenzo Latronico, italijanski pisatelj, avtor svetovne uspešnice Popolnosti, o Berlinu nekoč in danes, gentrifikaciji, normativnem seksu, izgubljenem evropskem projektu in pomenu skupnosti