• DK, STA

  7. 6. 2022  |  Kultura

  So nadaljevanje filma Top Gun posneli po tem, ko so že izgubili avtorske pravice?

  Družina izraelskega pisatelja Ehuda Yonayja, avtorja članka Top Guns iz leta 1983, po katerem so posneli Top Gun, toži filmski studio Paramount Pictures zaradi kršenja avtorskih pravic pri nadaljevanju akcijske drame Top Gun: Maverick. Kot trdi družina pokojnega pisatelja, je studio izgubil avtorske pravice za članek že januarja 2020.

 • DK, STA

  7. 6. 2022  |  Kultura

  Zadnje slovo od Borisa Pahorja

  Na tržaškem pokopališču pri sv. Ani se bodo danes poslovili od tržaškega pisatelja in akademika Borisa Pahorja, ki je v 109. letu starosti preminil na svojem domu v Trstu prejšnji ponedeljek. Na pogrebni slovesnosti, ki se je bodo udeležili tudi visoki predstavniki slovenske vlade, se bo po pričakovanjih zbrala velika množica.

 • DK, STA

  7. 6. 2022  |  Kultura

  Slovenski knjižni sejem se vrača na Gospodarsko razstavišče

  Slovenski knjižni sejem bo po dveh letih spletne izdaje znova zaživel v živo. V 38. izdaji bo potekal na Gospodarskem razstavišču, kjer je, kot poudarjajo organizatorji, "pred 50 leti začel svojo pot". V živo bo odprt od 22. do 27. novembra, v spletni obliki pa vse do 4. decembra. Tematsko bo posvečen 100. obletnici rojstva Ele Peroci.

 • Uredništvo

  7. 6. 2022  |  Kultura

  »Če umetnik opravlja delo, zakaj bi se razlikoval od kogar koli drugega, ki opravlja neko drugo delo in za to dobi plačilo?«

  "Res je tu nekaj hudo narobe že v osnovi: umetnika se razume kot nekakšnega alkimista, ne pa kot kulturnega delavca, ki opravlja delo, ure in ure dela. Če pa torej opravlja delo, zakaj bi se razlikoval od kogar koli drugega, ki opravlja neko drugo delo in za to dobi plačilo? Zadeva je popolnoma nelogična, umetniki imajo očitno neki poseben status povsem zunaj sfere dela, ne le zunaj sfere zakona o delovnih razmerjih. Plača se delo električarjev, plača se snažilke, umetnic pa ne. In v kulturnih ustanovah se je ta mentalna shema vodstvenega kadra prijela in jo prelivajo navzdol, na umetnice in umetnike."