Marjan Horvat

 |  Mladina 1  |  Svet

Maše za rešitev krvnikove duše

Poveličevanje ustaških zločinov

Ante Pavelić, vodja ustaške NDH

Ante Pavelić, vodja ustaške NDH
© www.wikipedia.org

Konec decembra, kot vsako leto po osamosvojitvi Hrvaške, so v nekaterih župnijah hrvaške katoliške cerkve pripravili spominsko mašo za Anteja Pavelića, nekdanjega ustaškega vodjo in „poglavnika“ fašistične NDH med 2. svetovno vojno. Njegov režim, znan po krutosti, v kateri je presegal celo nacistične mojstre, je dosledno izvajal politiko iztrebljanja Srbov, Judov in Romov, pa tudi protifašistično usmerjenih Hrvatov. Več sto tisoč jih je bilo pobitih v breznih in taboriščih. Največje, ki je po krutosti prekašalo nemška taborišča, je bilo v Jasenovcu, kjer je bilo po srbskih ocenah pobitih 700 tisoč pripadnikov tega naroda.

A protesti proti spominskim mašam za Pavelića in tudi zoper mlačnost dosedanjih oblasti ob oživljanju ustaštva vrha katoliške cerkve ne ganejo. Njeni duhovniki so bili sicer pomemben dejavnik ustaškega režima. Oglasil pa se je Efraim Zurof, vodja judovskega centra za iskanje nacističnih zločincev v Jeruzalemu, ki šteje 400 tisoč članov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.