|  Ekonomija

Evrska skupina želi hiter dogovor o odpisu grškega dolga

Evrska skupina Grčijo in njene zasebne upnike poziva, naj dogovor o delnem odpisu grškega dolga dosežejo "v prihodnjih dneh", pri čemer naj bodo obrestne mere "občutno pod 3,5 odstotka", je danes v Bruslju povedal šef evrske skupine Jean-Claude Juncker. Iz Aten so prišle novice, da namerava Grčija končno ponudbo zasebnim upnikom predložiti do 13. februarja, medtem ko je za neformalni rok za dogovor doslej veljal vrh EU, ki bo v ponedeljek.

Za močno zadolženo Grčijo je sicer ključen datum 20. marec, ko bo državi zapadlo v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov. Če dogovora o drugem programu pomoči zanjo, katere ključni del je dogovor z zasebnimi upniki, do takrat ne bo, ji spet grozi bankrot.

Obrestne mere za obveznice z daljšo ročnostjo, ki bi jih upniki sprejeli v zameno za določen del obveznic s krajšo ročnostjo, bi sicer morale biti po mnenju evrske skupine "znatno pod 3,5 odstotka", je poudaril Juncker.

Po besedah Charlesa Dallare, prvega moža Inštituta za mednarodne finance (IIF), združenja okoli grških zasebnih upnikov, pa so banke pripravljene pristati le na povprečno obrestno mero med 3,8 in štirimi odstotki.

Poleg tega je šef evrske skupine poudaril, da se bo morala Grčija dogovoriti o ambicioznem drugem programu pomoči, ki bo med drugim predvideval spodbuditev strukturnih reform in krepitev javnofinančne konsolidacije, saj je njen program sedaj "zašel s poti".

Ob tem je Juncker danes v odziv na pisanje nekaterih medijev vnovič poudaril, da je "kristalno jasno", da v območju evra ni nikakršnih razhajanj glede dejstva, da je prihodnost Grčije v območju evra.

Vrh unije se je oktobra dogovoril o drugem programu pomoči Grčiji, ki predvideva 130 milijard evrov javnih sredstev iz EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), medtem ko prvi program pomoči, dogovorjen maja 2010, predvideva 110 milijard evrov javne pomoči.

Poleg tega je bil oktobra dosežen politični dogovor o prostovoljnem sodelovanju zasebnih upnikov, ki naj bi pristali na 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic, kar je okoli 100 milijard evrov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.